EUR: 319,40 Ft
CHF: 282,27 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Orbán ott sem volt, amikor a V4-Japán nyilatkozat lekerült a napirendről

A 444 portálon megjelent hír dezinformáció, tipikus álhír – tudatta az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca szerdai közleményében nem kívánta kommentálni a V4 miniszterelnöki találkozók nem sajtónyilvános részét, ugyanakkor a 444 portálon megjelent hírt dezinformációnak, tipikus álhírnek nevezte. Az internetes portál szerdai cikkében azt írja, Orbán Viktor kezdeményezésére nem adtak ki közös nyilatkozatot a V4-ek a Japánnal folytatott csúcstalálkozót követően.

Az Origo hírportál forrásaira hivatkozva ellenben azt közölte, a cseh miniszterelnök Andrej Babis volt az, aki azt kérte ne adjanak ki közös nyilatkozatot a visegrádi országok.


A találkozó helyszínéről származó információkra hivatkozó cikk szerint a cseh kormányfő a japán miniszterelnökkel tartott találkozó előtt arra hivatkozva fogalmazta meg kérését, hogy a V4-ek nem kompetensek világpolitikai kérdésekben. Információik szerint Orbán Viktor az Európai Néppárt elhúzódó elnökségi ülése miatt el is késett arról a szerdai V4 csúcsról, ahol a közös nyilatkozat elvetéséről a döntés megszületett. Az Origo megjegyezte továbbá, a találkozó sikeres volt gazdaságilag, a japán miniszterelnöknek pedig kifejezetten tetszett a V4-ek migrációhoz való hozzáállása. “Japánban ugyanis nem engednek senkit letelepíteni, családegyesítésre nem kerülhet sor” – tették hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kötetbe rendezve olvashatók Pilhál György írásai

  Kötetbe rendezve olvashatók Pilhál György írásai

  Derűs, belülről mosolygós időszakot hoznak az embernek a Pilhál-művek. Mesterművek teszem hozzá, és nem hízelegni akarok, hiszen több évtizedes ismertség – talán barátságnak  is mondhatom – fűz hozzá.

 • Nőtt a kiberfenyegetettség Magyarországon

  Nőtt a kiberfenyegetettség Magyarországon

  Nőtt Magyarország kiberfenyegetettsége a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest a Kaspersky Lab orosz kiberbizonsági vállalat negyedéves kimutatása, a Kaspersky Security Bulletin szerint.

 • Bemutatták Debrecen város borait

  Bemutatták Debrecen város borait

  Rekordszámú vörös- és fehérbort, valamint pezsgőt neveztek az idei Debrecen város bora versenyre – jelezte a hajdú-bihari megyeszékhely polgármestere csütörtökön, a város idei borait bemutató sajtótájékoztatón.