EUR: 321,72 Ft
CHF: 282,65 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Orbán ott sem volt, amikor a V4-Japán nyilatkozat lekerült a napirendről

A 444 portálon megjelent hír dezinformáció, tipikus álhír – tudatta az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca szerdai közleményében nem kívánta kommentálni a V4 miniszterelnöki találkozók nem sajtónyilvános részét, ugyanakkor a 444 portálon megjelent hírt dezinformációnak, tipikus álhírnek nevezte. Az internetes portál szerdai cikkében azt írja, Orbán Viktor kezdeményezésére nem adtak ki közös nyilatkozatot a V4-ek a Japánnal folytatott csúcstalálkozót követően.

Az Origo hírportál forrásaira hivatkozva ellenben azt közölte, a cseh miniszterelnök Andrej Babis volt az, aki azt kérte ne adjanak ki közös nyilatkozatot a visegrádi országok.


A találkozó helyszínéről származó információkra hivatkozó cikk szerint a cseh kormányfő a japán miniszterelnökkel tartott találkozó előtt arra hivatkozva fogalmazta meg kérését, hogy a V4-ek nem kompetensek világpolitikai kérdésekben. Információik szerint Orbán Viktor az Európai Néppárt elhúzódó elnökségi ülése miatt el is késett arról a szerdai V4 csúcsról, ahol a közös nyilatkozat elvetéséről a döntés megszületett. Az Origo megjegyezte továbbá, a találkozó sikeres volt gazdaságilag, a japán miniszterelnöknek pedig kifejezetten tetszett a V4-ek migrációhoz való hozzáállása. “Japánban ugyanis nem engednek senkit letelepíteni, családegyesítésre nem kerülhet sor” – tették hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  Büszkék vagyunk azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállításának New York-i megnyitóján.

 • Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Két fronton kell harcolnia a magyar kormánynak: a bevándorláspárti nemzetközi erőkkel és az őket támogató hazai ellenzékkel, de a választók támogatásával megnyerhetők ezek a küzdelmek – fogalmazott lapunknak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára.

 • Mikor is volt diktatúra?

  Mikor is volt diktatúra?

  1919. április 7-én tanácsválasztásokat tartottak. Nem választhattak a korábbi hatalom képviselői és a papság, valamint csak a szociáldemokrata és kommunista pártok egyesülése után létrejött Magyarországi Szocialista Párt indíthatott jelölteket.