EUR: 322,82 Ft
CHF: 283,63 Ft
2018. november 14., szerda
Aliz

Belföld

Orbán ott sem volt, amikor a V4-Japán nyilatkozat lekerült a napirendről

A 444 portálon megjelent hír dezinformáció, tipikus álhír – tudatta az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca szerdai közleményében nem kívánta kommentálni a V4 miniszterelnöki találkozók nem sajtónyilvános részét, ugyanakkor a 444 portálon megjelent hírt dezinformációnak, tipikus álhírnek nevezte. Az internetes portál szerdai cikkében azt írja, Orbán Viktor kezdeményezésére nem adtak ki közös nyilatkozatot a V4-ek a Japánnal folytatott csúcstalálkozót követően.

Az Origo hírportál forrásaira hivatkozva ellenben azt közölte, a cseh miniszterelnök Andrej Babis volt az, aki azt kérte ne adjanak ki közös nyilatkozatot a visegrádi országok.


A találkozó helyszínéről származó információkra hivatkozó cikk szerint a cseh kormányfő a japán miniszterelnökkel tartott találkozó előtt arra hivatkozva fogalmazta meg kérését, hogy a V4-ek nem kompetensek világpolitikai kérdésekben. Információik szerint Orbán Viktor az Európai Néppárt elhúzódó elnökségi ülése miatt el is késett arról a szerdai V4 csúcsról, ahol a közös nyilatkozat elvetéséről a döntés megszületett. Az Origo megjegyezte továbbá, a találkozó sikeres volt gazdaságilag, a japán miniszterelnöknek pedig kifejezetten tetszett a V4-ek migrációhoz való hozzáállása. “Japánban ugyanis nem engednek senkit letelepíteni, családegyesítésre nem kerülhet sor” – tették hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mesterházy nekiment Karácsonynak

  Mesterházy nekiment Karácsonynak

  Bár még el sem kezdődött a kampány a jövő tavaszi Európai Parlamenti választásokra, az ellenzék hozza a formáját és kiújulni látszik a vita az önálló vagy közös indulásról.

 • Botkáék átverhették az Európai Uniót

  Botkáék átverhették az Európai Uniót

  Átverhette a Botka László vezette szocialista öönkormányzat az Európai Unió regionális döntéshozó szervét, permentesnek feltűntetve a később eldózarolt Mars téri piacnak helyet adó ingatlant, miközben a terület egyik résztulajdonával kapcsolatban pert folytattak.

 • Megint mellébeszélt a Jobbik

  Megint mellébeszélt a Jobbik

  Cégbírósági adatok szerint, a Jobbik állításával ellentétben mégiscsak dolgozott Sneider Tamás felesége a pártnak, 2016-os házasságkötésük után is.