EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Székesfehérvár

Őszi tárlat a Tóparton

Erőteljes képek, finom lélek, kötött kollekciók

Huszonöt éve működik a megyeszékhelyen a Tóparti Gimnázium, ez idő alatt a legjobbak közé tornázta fel magát a középiskolák rangsorában. Tanulóik az országos versenyeken rendre eredményesen szerepelnek, művésztanáraik, volt növendékeik és művészeti szakgimnáziumi tanulóik rendszeres kiállításai a város kulturális életének is rangos, érdeklődéssel várt eseményei, érdekes színfoltjai.


Arcok, reakciók, avagy egy kiállítás (ars)képei… Fotó: ÖKK

Gáspár Katalin, a volt látványtervező látványossága Fotó: ÖKK

Most három fiatal művésztanár munkáit mutatja be a Tóparti őszi tárlata: Könyv Kata erőteljes festményeivel, Gáspár Viktória századelőt megidéző ruhákkal, valamint vegyes technikával készített képekkel, Revák Katalin finom kerámiákkal mutatkozik be az iskola és a város közössége előtt.

Frissen – ezzel a címmel nyílt meg az iskola őszi tárlata. A „három az egyben” kiállításon az iskolában szeptember óta tanító három fiatal művésztanár mutatkozott be az aulában: Könyv Kata festőművész, Gáspár Viktória textiltervező és Revák Katalin keramikus, akik egykor maguk is tópartis diákok voltak.


A tematikus tárlaton Vizi László Tamásné igazgató annak a különleges kapcsolatnak adott hangot, ami a kiállító fiatal művészek és az intézmény között fennáll. Hozzátette: büszkeséggel tölti el őket, hogy Székesfehérvár művészeti életéhez is hozzá fognak tenni a művészek.
Horváth-Tancsa Ágnes önkormányzati képviselő ünnepi beszédében – egy alkotóművész párjaként – a képzőművészethez való kötődéséről szólt.

– Milyen nagyszerű dolog, hogy három ilyen fiatal művész ilyen gyönyörű és ilyen sokatmondó alkotásokkal gazdagítja városunkat. Hiszen nemcsak egy családnak, egy iskola családjának lettek a tagjai, hanem Székesfehérvár nagy családjának is. Kifejezetten örülök, hogy a kortárs képzőművészetben az ő alkotásaikkal is gazdagodik városunk – jelentette ki.

A művészek munkáit méltatva kiemelte Könyv Kata számos neves eddigi kiállítását, Revák Katalinnak a műalkotásokban megszólaló narratíváit, valamint Gáspár Viktóriának a művészetet mint öngyógyító-önmegvalósító folyamatként felfogott ars poeticáját.

A tárlat alkotóit Végvári Beatrix, az iskola művészeti tagozatának vezetője mutatta be. A klasszikus festési módokat képviselő Könyv Kata munkáiról elmondta: képei erőteljesek, áttételesek és nagyon kortársak – akár a közéleti, akár az emberi kapcsolatokhoz fűződő ábrázolásokat tekintve. Revák Katalin érzékeny lélekről tanúskodó, finom kerámiái izgalmas törekvést képviselnek a művészeti ágban. Gáspár Viktória látványtervezőként dolgozott az elmúlt években, mint textilművész a századelőt megidéző kötött kollekcióval, vegyes technikával és gyapjú-kötött-nemezelt kísérlettel mutatkozott be.

A megnyitón hagyományosan a tizedikes művészeti osztály diákjai adtak műsort, mezőségi tánccal, valamint Prágai Gizella gondolataival köszöntötték a kiállításon megjelenteket.

A tárlatot október 25-ig lehet megtekinteni az iskola nyitvatartási idejében, 8–16 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.