EUR: 320,48 Ft
CHF: 279,82 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Székesfehérvár

Őszi tárlat a Tóparton

Erőteljes képek, finom lélek, kötött kollekciók

Huszonöt éve működik a megyeszékhelyen a Tóparti Gimnázium, ez idő alatt a legjobbak közé tornázta fel magát a középiskolák rangsorában. Tanulóik az országos versenyeken rendre eredményesen szerepelnek, művésztanáraik, volt növendékeik és művészeti szakgimnáziumi tanulóik rendszeres kiállításai a város kulturális életének is rangos, érdeklődéssel várt eseményei, érdekes színfoltjai.


Arcok, reakciók, avagy egy kiállítás (ars)képei… Fotó: ÖKK

Gáspár Katalin, a volt látványtervező látványossága Fotó: ÖKK

Most három fiatal művésztanár munkáit mutatja be a Tóparti őszi tárlata: Könyv Kata erőteljes festményeivel, Gáspár Viktória századelőt megidéző ruhákkal, valamint vegyes technikával készített képekkel, Revák Katalin finom kerámiákkal mutatkozik be az iskola és a város közössége előtt.

Frissen – ezzel a címmel nyílt meg az iskola őszi tárlata. A „három az egyben” kiállításon az iskolában szeptember óta tanító három fiatal művésztanár mutatkozott be az aulában: Könyv Kata festőművész, Gáspár Viktória textiltervező és Revák Katalin keramikus, akik egykor maguk is tópartis diákok voltak.


A tematikus tárlaton Vizi László Tamásné igazgató annak a különleges kapcsolatnak adott hangot, ami a kiállító fiatal művészek és az intézmény között fennáll. Hozzátette: büszkeséggel tölti el őket, hogy Székesfehérvár művészeti életéhez is hozzá fognak tenni a művészek.
Horváth-Tancsa Ágnes önkormányzati képviselő ünnepi beszédében – egy alkotóművész párjaként – a képzőművészethez való kötődéséről szólt.

– Milyen nagyszerű dolog, hogy három ilyen fiatal művész ilyen gyönyörű és ilyen sokatmondó alkotásokkal gazdagítja városunkat. Hiszen nemcsak egy családnak, egy iskola családjának lettek a tagjai, hanem Székesfehérvár nagy családjának is. Kifejezetten örülök, hogy a kortárs képzőművészetben az ő alkotásaikkal is gazdagodik városunk – jelentette ki.

A művészek munkáit méltatva kiemelte Könyv Kata számos neves eddigi kiállítását, Revák Katalinnak a műalkotásokban megszólaló narratíváit, valamint Gáspár Viktóriának a művészetet mint öngyógyító-önmegvalósító folyamatként felfogott ars poeticáját.

A tárlat alkotóit Végvári Beatrix, az iskola művészeti tagozatának vezetője mutatta be. A klasszikus festési módokat képviselő Könyv Kata munkáiról elmondta: képei erőteljesek, áttételesek és nagyon kortársak – akár a közéleti, akár az emberi kapcsolatokhoz fűződő ábrázolásokat tekintve. Revák Katalin érzékeny lélekről tanúskodó, finom kerámiái izgalmas törekvést képviselnek a művészeti ágban. Gáspár Viktória látványtervezőként dolgozott az elmúlt években, mint textilművész a századelőt megidéző kötött kollekcióval, vegyes technikával és gyapjú-kötött-nemezelt kísérlettel mutatkozott be.

A megnyitón hagyományosan a tizedikes művészeti osztály diákjai adtak műsort, mezőségi tánccal, valamint Prágai Gizella gondolataival köszöntötték a kiállításon megjelenteket.

A tárlatot október 25-ig lehet megtekinteni az iskola nyitvatartási idejében, 8–16 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.