EUR: 359,81 Ft
CHF: 339,81 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Külföld

Óva intett az osztrák házelnök attól, hogy a Fidesz felett ítélkezzenek

Óva intett Wolfgang Sobotka osztrák parlamenti elnök csütörtökön attól, hogy – mint fogalmazott – elhamarkodottan ítélkezzenek a magyar kormánypártról, a Fideszről, és egyúttal hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a közös értékeket a nézetkülönbségek fölé helyezzék.

Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a Fidesz “keresztény irányzatú párt, a mi kultúránk felé orientált párt”.


Sobotka pártja, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) – a Fideszt és az ÖVP-t is magában foglaló Európai Néppárt (EPP) képviselőinek többségéhez hasonlóan – támogatta Sargentini-jelentést, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Sobotka ezzel kapcsolatban kiemelte: mindig a nagyfokú pragmatizmus mellett érvelt.


A Brexitet illetően aláhúzta, hogy a kizárásokkal, szakításokkal nagy gondossággal kell eljárni. Hozzátette: jelenleg nem számít arra, hogy a Fideszt kizárhatnák az EPP-ből.

Az osztrák házelnök csütörtökön a csehországi Kromerizben tett látogatást, ahol cseh és szlovák hivatali kollégájával tanácskozott.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek