2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb Szekszárd

Óvatosan fűtsünk!

Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az időjárás az elmúlt időszakban hűvösre fordult, emiatt több háztartásban is befűtöttek már. Komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha annak kivitelezése szabálytalan, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották – adta hírül közleményében a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Javasolják, hogy a fűtőeszköz és a kémény kialakítását, karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek. Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét.

Az időjárás az elmúlt időszakban hűvösre fordult, emiatt több háztartásban is befűtöttek már az elmúlt napokban Illusztráció: Nagy Nándor

A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat oldalon lehet időpontot foglalni. A szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek