2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Egyéb Székesfehérvár

Perelj, Uram!

Magyarországi ősbemutató volt a Vörösmarty Színházban, október 6-án. Szikora János rendezésében egy különleges történelmi dráma került színpadra: Sobor Antal Perelj, Uram! című darabja, amelynek színházi adaptációját Román Károly készítette elő. A Székesfehérváron született és élő, tanító József Attila-díjas író, Sobor Antal egy véletlennek köszönheti a darab megszületését, mert mint irodalomtanárt egy kulturális estre Csákberénybe hívták, s a mellette ülő hölgy hívta fel a figyelmét a csákberényi papok tragédiájára. A kisregény írója, Sobor Antal és a darab szerzője, Román Károly között sorsszerű kapcsolat lehetett, hiszen mindketten 1933-ban születtek, valamint a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium elismert tanárai voltak. A történelemtanár nagy álma volt, hogy a mű színpadra is kerüljön, ám 2017- ben bekövetkezett halála közbeszólt. Egészen mostanáig.

A halál előtti pillanatok, mielőtt történelemmé lettek Isten szolgái Fotó: SeSo

A lakosok is megszenvedték Haynau terrorját Fotó: SeSo

A történet az 1848-as magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény maroknyi népét elsőként éri a császári csapatok élén bevonuló Haynau lelki terrorja. Az emberek megfélemlítésének jegyében, a falu református lelkészét és katolikus plébánosát egy „őskoncepciós” perben elítélik, és nyilvános kivégzésen agyonlövik.


– Egyszerűen megfogott a történet atmoszférája, a tragikuma, sajnálatos valóságtartalma, amely ráadásul Székesfehérvártól csupán egy kőhajításnyira játszódott le. Sobor Antal kisregényében annyira élethű a történet leírása: hallani lehet az élő beszéd hangját, érezni a szörnyű események miliőjét – mondta Szikora János rendező.

Szikszai János református lelkészt Gáspár Sándor testesíti meg, Imre Krisztián Manszbarth Antal a falu katolikus plébánosát játssza, a további szerepekben Fehérvári Péter, Egyed Attila, Kuna Károly, Kelemen István, Juhász Illés, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill és Kerkay Rita lesz látható.


Kapcsolódó Cikkek

 • Ünnep könyvekkel

  Ünnep könyvekkel

  Könyvkereső játék előzte meg Belváros közösségi könyvtárának megnyitását – ebben örömmel vettek részt a kerületben élők.

 • Nemcsak ütni tudnak, hanem ásni is

  Nemcsak ütni tudnak, hanem ásni is

  A női NB II-es röplabdabajnokság legutóbbi fordulójában, a Közép csoportban ötszettes küzdelmes mérkőzésen győzött a Delta RSE Érd a Közgáz vendégeként.

 • Megidézték az eszkimó kultúrát

  Megidézték az eszkimó kultúrát

  Fából tárgyat kalákából! Igen! Sőt, a Cserepesházban zajló Családi Barkács Körben még az eszkimó kultúrát is próbálták megidézni akkor, amikor fából készítettek játékokat.