2020. április 01., szerda
Hugó

Egyéb XII.kerület

Piłsudski-emlékmű a Csörsz parkban

Piłsudski marsallnak, a lengyel állam újjáépítőjének, a függetlenségi harc legendás vezetőjének állítottak szobrot a felújított Csörsz parkban.

– Lengyelország nemcsak önmagát, hanem Európát is megvédte a visztulai csatamezőn – hangsúlyozta Kövér László,  az Országgyűlés elnöke, aki szerint arra tanított bennünket a történelem, hogy Európában a magyarok és a lengyelek csak önmagukra és egymásra számíthatnak.


Jozef Pilsudski lengyel marsall szobrának avató ünnepsége, Kövér László, Pokorni Zoltán
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Ezt nevezik sorsközösségnek, és ez akkor sem fog változni, ha a mai világ hatalmasai nem akarnak hinni sem a sorsban, sem bármilyen természetes és hagyományos közösségben és értékben.
Marek Kuchciński, a Szejm, azaz a lengyel parlament alsóházának elnöke kitért rá, hogy Piłsudski marsall nagy híve volt Lengyelország és Magyarország szoros együttműködésének, és olyan közös értékeket vallott az akkori magyar politikusokkal, mint az önálló, erős és független állam.

Jozef Pilsudski lengyel marsall szobrának avató ünnepsége, Kövér László, Pokorni Zoltán
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Pokorni Zoltán polgármester kiemelte, hogy a Hegyvidék ezer szállal kötődik a lengyelek múltjához, hagyományaihoz. Példaként hozta fel a Jagelló lengyel királyi dinasztiáról elnevezett utat, valamint a mai Stromfeld Aurél utat, amely 1936-tól 1947-ig Piłsudski nevét viselte. A lengyel függetlenség atyjára az utcanévadáskor felavatott – 1947 után megsemmisített, majd 1993-ban újra felállított – dombormű is emlékeztet az Apor Vilmos téren, ahol a lengyelek minden évben megemlékezést tartanak. Ez a helyszín, a forgalmas út melletti szűk járda azonban nem alkalmas arra, hogy nagyobb létszámú ünnepségeket szervezzenek.


Jozef Pilsudski lengyel marsall szobrának avató ünnepsége, Kövér László, Pokorni Zoltán
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Méltatlan volt a járdaszegélyen ácsorgó ünneplők számára ez a környezet – magyarázta a polgármester, hogy miért döntöttek úgy, hogy a Szejm ajándékát, Michał Wiśnios szobrászművész Piłsudskit ábrázoló bronz mellszobrát – amelyet a XII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közvetítésével kapott meg a Hegyvidéki Önkormányzat – a megújított Csörsz parkban állítják fel. Pokorni Zoltán bejelentette: november 11-én már itt, a Csörsz utcai emlékhelyen ünnepelhetjük a lengyel függetlenség napját, a második Lengyel Köztársaság kikiáltásának századik évfordulóját.

 

Kapcsolódó Cikkek