EUR: 316,97 Ft
CHF: 279,31 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Belföld

Potápi: Támogatjuk a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási tér megőrzését

Potápi Árpád János szerint a magyar állam továbbra is támogatja a kialakított egységes kárpát-medencei magyar felsőoktatási tér megőrzését. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt követően nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy Nagyváradon részt vett a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) tanévnyitóján, majd felavatta a Szacsvay Imre általános iskola magyar állami támogatással kialakított diákotthonát.

Az államtitkár elmondta: az egyetemi tanévnyitón azt hangsúlyozta, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) elődje, a Sulyok István Református Főiskola volt az első önálló magyar felsőoktatási intézmény a kommunizmus bukása utáni Romániában, alig fél évvel a diktatúra bukása után alapították meg. Az a cél azonban, amiért akkor létrehozták, ma is érvényes: a keresztény és emberi értékek érvényesítése, és a nemzeti identitás megerősítése.


Potápi Árpád János II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemtől vett idézettel nyomatékosította: azon kell fáradozni, hogy a szabadság visszaszerzésével “nemcsak a nemzetnek, de az egyetemes Európának és az egész kereszténységnek szolgálhassunk”.

A tanévnyitón Böcskei László római katolikus megyéspüspök, és Pálfi József rektor mondott ünnepi beszédet. Utóbbi örömhírként közölte, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére az egyetemen húsz százalékkal több hallgatót vettek fel első évre, mint egy évvel korábban.


A rektor arra biztatta a diákokat, hogy alkossanak közösséget, legyenek közvetlen kapcsolatban egymással, és támogassák egymást.

A kora délutáni órákban Potápi Árpád János Pásztor Gabriella igazgatóval, és Szabó Ödön képviselővel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusával közösen vágta el a szalagot a Szacsvay Imre általános iskola diákotthonának a bejáratánál a szalagot.

Az iskola két felső szintjén 48 diák számára alakítottak ki kollégiumot a magyar állam húsz millió forintos támogatásával.

Kapcsolódó Cikkek

 • Juncker kudarcot vallott

  Juncker kudarcot vallott

  Hétfőn indította el legújabb kampányát a kormány, amely keretében az Európai Parlement terveirre akarják felhívni a figyelmet.

 • Jobb a szálló, mint az utca

  Jobb a szálló, mint az utca

  Sok támadás érte a múlt ősszel hatályba lépett úgynevezett hajléktalantörvényt. A Lokál most annak próbált utánajárni, hogy az érintettek hogyan élik meg a problémát, és hogy szerintük jobb-e egy hajléktalanszállón élni, mint az utcán.

 • 14 éves csúcson a gazdaság

  14 éves csúcson a gazdaság

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint a hazai GDP 4,8 százalékot növekedett 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest.