EUR: 345,95 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Egyéb Székesfehérvár

Prohászka Ottokár öröksége

És lehullott a lepel… Fotó: SeSo

A Velencei-tavi Kistérségi Alapítvány a Halász-kastély kertjében található Fejér Megyei Közéleti Emlékfal falkerítésére helyezte el – a többi megyei közéleti személyiség mellé – a Prohászka Ottokár püspököt ábrázoló domborművet, Elek Imre szobrászművész alkotását.

L. Simon László országgyűlési képviselő beszédében emlékezett a püspökre. – „…a vak, nyers, kegyetlen természet fölé mi egy új világot teremtünk, melyben az ember szerint módosított s a céljaira hasznosított természet mint kultúrvilág mutatkozik be” – idézte Prohászka Ottokárt. – Mi, kései utódok mindezért vállaljuk a vitát, s megküzdünk Prohászka életművéért, tudva, hogy ami emberi, soha sem lehet teljes és tökéletes, de egykori püspökünk esetében a mérleg pozitív serpenyőjében ezerszer több van, mint a másik oldaliban – jelentette ki L. Simon László. Mint mondta, a püspök szerint az európai kultúra alapjait, gondolkodásunknak s érzéseinknek az alapelveit „az Evangélium adta, de a tudományos, gazdasági, állami, társadalmi fejlődés további szakaiban az Evangélium iránt változik az érzés s a befogadási képesség. Néha ez nagy, máskor meg alig van belőle, főleg, amikor az érdeklődés egész az elkeseredésig földi célok elérésére irányul. Ilyenkor e belső kultúrának csendben kell tovább dolgozni, s meg kell várnia a maga idejét, tudván azt, hogy »még nem jött el az én órám« (Ján. 2., 4.), de azt is, hogy majd megjön.” – Itt van az ideje ennek – vélte a hon mai képviselője.


Spányi Antal megyéspüspök megáldotta a domborművet, mondandójának lényege az volt, hogy az ember találja meg a különbséget szent és álszent, hamis és igaz, igaz és gaz között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.