2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Székesfehérvár

Prohászka Ottokár öröksége

És lehullott a lepel… Fotó: SeSo

A Velencei-tavi Kistérségi Alapítvány a Halász-kastély kertjében található Fejér Megyei Közéleti Emlékfal falkerítésére helyezte el – a többi megyei közéleti személyiség mellé – a Prohászka Ottokár püspököt ábrázoló domborművet, Elek Imre szobrászművész alkotását.

L. Simon László országgyűlési képviselő beszédében emlékezett a püspökre. – „…a vak, nyers, kegyetlen természet fölé mi egy új világot teremtünk, melyben az ember szerint módosított s a céljaira hasznosított természet mint kultúrvilág mutatkozik be” – idézte Prohászka Ottokárt. – Mi, kései utódok mindezért vállaljuk a vitát, s megküzdünk Prohászka életművéért, tudva, hogy ami emberi, soha sem lehet teljes és tökéletes, de egykori püspökünk esetében a mérleg pozitív serpenyőjében ezerszer több van, mint a másik oldaliban – jelentette ki L. Simon László. Mint mondta, a püspök szerint az európai kultúra alapjait, gondolkodásunknak s érzéseinknek az alapelveit „az Evangélium adta, de a tudományos, gazdasági, állami, társadalmi fejlődés további szakaiban az Evangélium iránt változik az érzés s a befogadási képesség. Néha ez nagy, máskor meg alig van belőle, főleg, amikor az érdeklődés egész az elkeseredésig földi célok elérésére irányul. Ilyenkor e belső kultúrának csendben kell tovább dolgozni, s meg kell várnia a maga idejét, tudván azt, hogy »még nem jött el az én órám« (Ján. 2., 4.), de azt is, hogy majd megjön.” – Itt van az ideje ennek – vélte a hon mai képviselője.


Spányi Antal megyéspüspök megáldotta a domborművet, mondandójának lényege az volt, hogy az ember találja meg a különbséget szent és álszent, hamis és igaz, igaz és gaz között.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.