2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Székesfehérvár

Prohászka Ottokár öröksége

És lehullott a lepel… Fotó: SeSo

A Velencei-tavi Kistérségi Alapítvány a Halász-kastély kertjében található Fejér Megyei Közéleti Emlékfal falkerítésére helyezte el – a többi megyei közéleti személyiség mellé – a Prohászka Ottokár püspököt ábrázoló domborművet, Elek Imre szobrászművész alkotását.

L. Simon László országgyűlési képviselő beszédében emlékezett a püspökre. – „…a vak, nyers, kegyetlen természet fölé mi egy új világot teremtünk, melyben az ember szerint módosított s a céljaira hasznosított természet mint kultúrvilág mutatkozik be” – idézte Prohászka Ottokárt. – Mi, kései utódok mindezért vállaljuk a vitát, s megküzdünk Prohászka életművéért, tudva, hogy ami emberi, soha sem lehet teljes és tökéletes, de egykori püspökünk esetében a mérleg pozitív serpenyőjében ezerszer több van, mint a másik oldaliban – jelentette ki L. Simon László. Mint mondta, a püspök szerint az európai kultúra alapjait, gondolkodásunknak s érzéseinknek az alapelveit „az Evangélium adta, de a tudományos, gazdasági, állami, társadalmi fejlődés további szakaiban az Evangélium iránt változik az érzés s a befogadási képesség. Néha ez nagy, máskor meg alig van belőle, főleg, amikor az érdeklődés egész az elkeseredésig földi célok elérésére irányul. Ilyenkor e belső kultúrának csendben kell tovább dolgozni, s meg kell várnia a maga idejét, tudván azt, hogy »még nem jött el az én órám« (Ján. 2., 4.), de azt is, hogy majd megjön.” – Itt van az ideje ennek – vélte a hon mai képviselője.


Spányi Antal megyéspüspök megáldotta a domborművet, mondandójának lényege az volt, hogy az ember találja meg a különbséget szent és álszent, hamis és igaz, igaz és gaz között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.