2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Rágalmazásért őrizetbe vették egy oknyomozó lap főszerkesztőjét

Rövid időre őrizetbe vette a rendőrség egy ismert indiai oknyomozó lap főszerkesztőjét kedden azzal a váddal, hogy rágalmazó tartalmat tett közzé egy magas beosztású állami tisztviselőről, de egy bíróság néhány órán belül elrendelte szabadlábra helyezését.

R.R. Gopal főszerkesztőt a dél-indiai Tamilnádu állam fővárosának, Csennainak a repterén tartóztatták fel, ahol egy szomszédos államba tartó járatra készült felszállni – közölte a helyi rendőrség kedden.


Az Indiában befolyásosnak számító, tamil nyelvű Nakhiran lap főszerkesztője ellen azt követően léptek fel hatóságok, hogy az újságban olyan riportok jelentek meg, amelyek az állam kormányzóját kapcsolatba hozzák egy közelmúltbeli egyetemi szexbotránnyal – mondta egy neve elhallgatását kérő rendőrségi tisztviselő.

Gopal a törvényszékről távozva védelmébe vette a lapjában megjelent értesüléseket, s ígéretet tett a vizsgálódások folytatására. Azzal vádolta a kormányzatot, hogy a korlátozza a sajtószabadságot.

Banvarilal Purohit kormányzó vizsgálatot jelentett be a botrány kivizsgálására.

Gopal letartóztatása ellen több tucat újságíró és politikus tüntetett, az esetet a szólásszabadság elleni támadásnak nevezve, és az újságíró azonnali szabadon bocsátását követelve.

A Chennai Press Club nevű újságíró szervezet nyilatkozatban ítélte el Gopal őrizetbe vételét, hatalommal és joggal való visszaélésnek nevezve azt.

Júliusban a Riporterek Határok Nélkül nevű, globális érdekvédő szervezet súlyos aggályait fejezte ki “az Indiában dolgozó újságírók munkakörülményeinek jelentős romlása” miatt, továbbá követelték, hogy a kormány biztosítsa a magukat fenyegetve érző újságírók biztonságát. A sajtószabadság-ranglistán India két ponttal a 138. helyre esett vissza az idei évben.

Kapcsolódó Cikkek