EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Egyéb Nagykanizsa

Ránk a teremtő Úristen ezt a feladatot mérte

A szabadságharc hőseinek és mártírjainak bátorsága és kiállása mértékadó a XXI. század Magyarországának, fogalmazott Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere a nemzeti gyásznapon. Mint mondta, 1849. október 6-án nem volt megalkuvás, s nem lehetett kompromisszumot kötni.

„A nemzet sorsa, szabadsága és jövője volt a tét, a kötelesség pedig a legfontosabbat, az emberi életet követelte. Az aradi tizenhármak és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kiállták az erkölcsi parancsot, s mint égbe nyúló kősziklák kimagasodtak a hullámok közül. Kimagaslottak a történelem megalkuvásai, behódolásai és elvtelenségei közül, hogy örökre ott álljanak sziklaként előttünk, mikor válaszra várunk és döntéseket hozunk” – jelentette ki a városi megemlékezésen a polgármester.


Dénes Sándor kiemelte, az aradi tizenhármak elültették bennünk a hitet, hogy dönthetünk a jövőnkről, beleszólhatunk a világ sorsába, és megvédhetjük nemzetünket, hagyományainkat. Ez utóbbi, szögezte le, mindmáig feladatunk és kötelességünk. A magyar történelem keménnyé és ellenállóvá tette a nemzetet, éppen ezért „kiállunk szuverenitásunkért, mert hiszünk az igazunkban és a szabadságunkban” s így a jövőnkben is, mondta Dénes Sándor.

A Polgári Kanizsáért Alapítvány a szabadságharc mártírjainak emléke előtt a Székely-kertben tisztelgett, ahová sok száz diák érkezett, huszárok kíséretében. Bizzer András önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a szabadságért a magyarnak – évezredes történelme során – rendre küzdenie kellett, de mindig kivívta azt, véráldozattal, hősiességgel, hittel és elszántsággal.


Emlékező séta. A Székely kertbe sok száz diák érkezett (Fotó: Gergely Szilárd)

– Ránk a teremtő Úristen ezt a feladatot mérte, de cserébe erőt is adott a helytálláshoz, és adott, Adyval szólva, becsületet és dicsőséget is – hangsúlyozta Bizzer András, hozzátéve: Arad nem a vereség szimbóluma, hanem a győzelemé, ugyanis a csatamezőkön hullott a vér, a bitók és pisztolygolyók által kioltott életek vezettek el bennünket a mába. – Ha nincsenek 48–49 hősei, lehet, hogy ma mi sem vagyunk.

A képviselő emlékeztetett: Kossuth Aradot a „magyar Golgotának” nevezi, mert ahogyan Jézus a szenvedésével megváltotta a világot a Golgota hegyén, a szabadságharc mártírjai a mi szabadságunkat váltották meg életáldozatukkal.

– A mártírok és hősök emlékéhez pedig csak úgy lehetünk méltók, ha Magyarország és Európa szabadságáért ma is síkra szállunk, és nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, hanem harcolunk a hitünkért, magunkért és a jövőért – jelentette ki Bizzer András.

Kapcsolódó Cikkek