EUR: 345,23 Ft
CHF: 320,32 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Ritka ásványra bukkantak egy 300 millió éves meteoritkráterben

A világ egyik legritkább ásványára, reiditre bukkantak egy 300 millió éves meteoritkráterben Nyugat-Ausztráliában.

Ez az első alkalom, hogy reiditet találtak Ausztráliában és mindössze a hatodik eset, hogy ilyen ásványra bukkantak a történelem során.


Aaron Cavosie, a Curtin Egyetem kutatója szerint a reidit olyan kicsi, hogy nem lehet egyszerűen megkeresni.

“Olyan apró, hogy nagy teljesítményű mikroszkópra van szükség ahhoz, hogy meglássuk. A világ összes reiditje együtt is csak körömnyi méretű” – mondta a kutató.


Reiditet korábban csak egy-egy kínai, német, kanadai, brit és amerikai meteoritkráterben találtak. Ausztráliában a Perthtől mintegy 750 kilométerre északra lévő Woodleigh-kráterben bukkantak az ásványra.

A Woodleigh-kráterről keveset tudni, mivel föld alatt van. “A becsapódás után üledék és kőzet borította be, így ma már semmi sincs a felszínen. Mérete vitatott, egyesek szerint 50 kilométer lehet az átmérője, mások szerint 120 kilométeresnél is több” – fejtette ki Cavosie.

A szakértő szerint mivel a nagyon nagy meteoritok, mint amilyen a woodleigh-i, képesek megváltoztatni a Föld történetét, ezért kiemelten fontos, hogy a kutatók minél többet megtudjanak róluk és feltárják mélyben rejlő titkaikat.

A reidit kialakulásában kulcstényező a meteoritok által okozott nyomás.

“A reidit cirkonként kezdi, ám amikor becsapódik egy meteorit, nagyon magas nyomás hat rá. A molekulák összenyomódnak, a köztük lévő tér eltűnik, és ha megváltozik a fizikai struktúra, valójában új anyag keletkezik, így jön létre a reidit” – fejtette ki Cavosie.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek