EUR: 330,75 Ft
CHF: 302,15 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Belföld

RMDSZ: Nem panaszkodni, hanem csábítani akar a Transylvanianow.com

Nem panaszkodni, hanem elsősorban csábítani akar a Transylvanianow.com angol nyelvű portál, melyet a Digitális Székelyföld Konferencián, Székelyudvarhelyen mutatott be csütörtökön Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke és Patrick Eagan projektvezető.

Amint Porcsalmi Bálint elmondta: a külföldön töltött évek során azt tapasztalta, hogy Románia és Erdély kapcsán Drakula, Nicolae Ceausescu egykori kommunista vezető és a nyomor árvaházai jutnak az emberek eszébe, valamint az, hogy az ország a 90-es években közel állt egy, a koszovóihoz hasonló etnikai konfliktushoz. Úgy vélte: ezen változtatni kell, és azt kell elérni, hogy ne Ceausescu, hanem az Erdélyt népszerűsítő Károly herceg, ne az árvaházak, hanem az inkubátorházak, és ne az új Koszovó, hanem az új Dél-Tirol képét hívja elő az emberekben a régió.


Porcsalmi Bálint úgy vélte: az erdélyi magyar politikai elit adóssága, hogy mindeddig nem sikerült elmagyaráznia a világ számára, “hogy mi történik itt velünk”. Hozzátette: az utóbbi években csupán Mihai Tudose miniszterelnök akasztófás fenyegetése lépte túl a nyugati világ ingerküszöbét.

“Ha azt akarjuk, hogy a számunkra fontos ügyekről tudjanak, lehet, hogy nem azzal kell kezdeni, hogy csak a problémákat mondjuk el, és folyamatosan sírunk, hanem azzal, hogy megmutatjuk a jó oldalát is Erdélynek” – fogalmazott. Úgy vélte: hiába van sok jó történet az erdélyi magyarságról, ha hiányzik az egy nagy történet, az egységes nagy narratíva, amit el lehet mondani a közösségről. Ezt az új narratívát próbálja létrehozni a portál.


Porcsalmi arra is kitért, hogy a Transylvanianow.com nem turisztikai blog lesz, amelyen minden panzió megtalálható, és azt is vállalják, hogy nem lesz teljesen objektív, és nem kerül fel rá “minden magát fontosnak gondoló erdélyi magyar ember”. Hozzátette: a portál mások szemével próbálja láttatni Erdélyt.

Az Egyesült Államokban született, magyar felmenőkkel nem rendelkező Patrick Eagan projektvezető magyarul elmondott beszédében utalt azokra a megrendítő élményeire, amelyeket húsz évvel ezelőtt az első erdélyi útján szerzett. Megemlítette, bár Kolozsvárt lepusztult állapotban látta, mégis érződött a méltósága, és habár nincs meg az ezeréves határ a Gyimesekben, mégis érezte, mikor átlépett rajta. Megjegyezte: ezeknek az élményeknek a birtokában alakította ki a véleményét az olyan kérdésekről, mint a tulajdon-visszaszolgáltatás, az anyanyelvhasználat, a jelképek használata.

Patrick Eagan úgy vélte: aki megismeri Erdélyt, nagy valószínűséggel bele is szeret a régióba. Akit pedig elvarázsol a táj, az később “a keményebb témák” befogadására is nyitott lesz.

A Transylvanianow.com egyik “nagykövete” Barabási Albert László székelyföldi származású hálózatkutató, aki a bemutatón videoüzenetben vallott szülőföldjéről. A weboldalt több erdélyi újságíró, blogger, véleményformáló szerkeszti, és az RMDSZ Eurotrans Alapítványa működteti a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek