EUR: 317,92 Ft
CHF: 280,51 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Romániában diszkriminatívnak minősítették a kisebbségi tanítók bérezését

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdai határozata szerint a bukaresti Oktatási Minisztérium hátrányosan különböztette meg a kisebbségek nyelvén oktató tanítókat, amikor eltörölte az általuk tartott román nyelvórák túlóraként történő kifizetését – tájékoztatta az MTI-t Asztalos Csaba, a CNCD elnöke.

Asztalos Csaba elmondta: a tanács egyhangú döntéssel állapította meg a kisebbségi nyelveken oktató tanítók diszkriminációját, és felszólította a minisztériumot, hogy a határozat közzétételétől számított harminc napon belül szüntesse meg a hátrányos megkülönböztetést.


A tanács szerint a minisztérium az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét sértette meg júliusban hozott rendeletével. A magyar iskolák tanítói azért tartanak hetente hárommal vagy néggyel több órát, mint a román iskolákban oktató társaik, mert ők a román és a magyar nyelvet is oktatják. Asztalos Csaba elmagyarázta: a tárca úgy próbálta azonos bérezésben részesíteni a román és a magyar iskolákban oktató tanítókat, hogy a románul tanítóknak előírta: részt kell venniük azokon az órákon is, amelyeket szaktanár oktat az elemi iskolában, a magyaroknak viszont nem. Ilyen órák az idegen nyelv, a testnevelés és a vallás.

Asztalos Csaba elmondta: a korábbiakban arra is volt példa, hogy az oktatási tárca elfogadta a CNCD elmarasztalását, és változtatott a gyakorlatán, de az is előfordult, hogy megtámadta a bíróságon a hátrányos megkülönböztetést megállapító határozatot.


A román kormány Valentin Popa – azóta lemondott – oktatási miniszter kezdeményezésére tíz nappal a tanévkezdés előtt megvonta a kisebbségi iskolák tanítóitól a román nyelv és irodalom oktatásának a jogát. Ezt megelőzően, júliusban az oktatási minisztérium arról is rendelkezett, hogy a magyar tanítók nem kaphatnak túlóradíjat román nyelvórákért. A bérezésre vonatkozó rendelettel a tanítók október elején szembesültek, amikor a román nyelvoktatás feladatát – egy sürgősségi kormányrendelet révén – visszakapták, az érte járó fizetést viszont nem.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Tízmilliókkal éleszti újra az Iránytű Intézetet a Jobbik

    Tízmilliókkal éleszti újra az Iránytű Intézetet a Jobbik

    Több mint 57 millió forintos megbízást kapott az Iránytű Intézet a Jobbik frakciójától – derül ki az Országgyűlés honlapján feltüntetett szerződésekből. A Magyar Idők szerdai számában megjelent cikk szerint a Gyöngyösi Márton pártelnökhelyettes és Forrai Richárd által aláírt két megbízás két, illetve három hétre szólt tavaly novemberben és decemberben.