EUR: 363,26 Ft
CHF: 344,03 Ft
2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Életmód

Segal Viktor: A magyar sajt világszínvonalú

Segal Viktor séf gyerekkora óta imádja a gasztronómiát, jelenleg a Bocuse d’Or januári versenyére készül a magyar csapattal Lyonba. Emellett rövidesen megjelenik Sándor Tamás bükki sajtmesterrel közös könyve, a Sajtfogások, amiből nemcsak az derül ki, hogy hogyan készül kékpenészes sajttal a csokitorta, hanem az is, hogy mitől olyan egyedülálló a termék hazai viszonylatban.

Portré B & W

–Amikor megkerestek az ötlettel, hogy írni kellene egy sajtos könyvet, rögtön arra gondoltam, hogy miért nem jutott ez még senkinek az eszébe. Itthon leragadtunk a sajtostésztánál és a rántott sajtnál, pedig rengeteg izgalmas étel készülhet ebből a látszólag hétköznapi élelmiszerből – kezdte lapunknak Segal Viktor, akinek műve nem egy egyszerű receptes könyv, hanem korhű áttekintést ad arról, hogy hogyan készül a házi sajt, hol tart most a magyar termék, és milyen lehetőségek rejlenek benne a jövőben. Viktor meglehetősen jártas a témában, hiszen már tízévesen eldöntötte: séf lesz.


– Noha egy vendéglátós sem volt a családban, engem már gyerekként is vonzott a konyha. Az iskola elvégzése után  volt szerencsém megfordulni a világ legjobb éttermeiben és szállodáiban, 13 évig dolgoztam külföldön, többek között Lyonban, Franciaországban. A sors furcsa fintora, hogy most épp oda készülök vissza, ahol anno tanuló voltam, hiszen januárban megyünk ki a csapattal a Bocuse d’Orra. Már rengeteg alapanyaggal dolgoztam, de csak a könyv készítése közben jöttem rá, hogy a magyar sajt párját ritkítja, simán hozza például az olasz vagy francia színvonalat. A könyv érdekessége, hogy a magyar gazdák nemcsak az alapanyagot adták az ételekhez, hanem maguk is elkészítettek egy-egy igazán hagyományos, autentikus receptet – magyarázza a séf, aki szintén előrukkolt egy izgalmas fogással, mégpedig egy egri kéksajttal készült csokitortával, ami talán elsőre furcsán hangozhat, de Viktor szerint ez maga a harmónia.

– Azért választottam ezt az elsőre talán megosztó alapanyagot, hogy bebizonyítsam: a valóban jó minőségű kéksajt egy cseppet sem vad, desszertnek is kiváló, csokival kombinálva pedig egyenesen a gyerekek kedvence – jelentette ki a séf.


Egri kéksajtos csokoládé lava
Hozzávaló 4 fő részére:
15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, finomra aprítva
10 dkg vaj, felkockázva
3 egész tojás
6 dkg cukor
csipetsó
4 dkg Egrikéksajt
1 evőkanál liszt, szitálva
vaj a formák kikenéséhez
Savóméz (édestejsavó kevés cukorral lassan karamellizálva), előre elkészíthető

Egy akkora lábasban, amelynek a tetején kényelmesen elfér egy keverőtál, vizet forralunk. Az edény alja semmiképpen ne érjen a vízhez. A tálba tesszük a finomra aprított csokoládét és a felkockázott vajat, vízgőzfölött, kíméletesen megolvasztjuk. Szobahőmérsékletűre hűtjük, közben néha megkeverjük. Az egész tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, sóval, beleszitáljuk az evőkanál lisztet. A tojásos masszát egyenletesen összekeverjük a felolvasztott csokoládéval. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A csokoládés masszát négy 1,5 dl-es hőálló kerámiatálkába töltjük (3/4-ig) és 4-5 kiskockára vágott kéksajtot nyomkodunk a süteménybe. 6-7 percig sütjük. Savómézzel azonnal tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lexi Ryan – Sodródás

  Lexi Ryan – Sodródás

  Régebben csak egy dolog érdekelt, a foci – az edzések, a meccsek, hogy kiérdemeljem a helyem a legjobb csapatban a profik között.

 • Karanténklipek, avagy amikor Mozart vasal

  Karanténklipek, avagy amikor Mozart vasal

  A karantén idején a színészek is betartják a szabályokat, és úgy vigyáznak magukra és a környezetükre, hogy csak a legszükségesebb esetekben mozdulnak ki otthonról.

 • Arcfestés gyerekeknek és felnőtteknek

  Arcfestés gyerekeknek és felnőtteknek

   Az emberi test díszítése, festése nagyon régi időkre nyúlik vissza. Emberőseinknél mágikus jelentése volt, többek között színekkel is kommunikáltak egymással. Amikor az Észak-Amerikában élő indiánok harca indultak, illetve amikor ünnepeltek, kifestették az arcukat.

 • Kóstolta már? Készítsen tejlevest

  Kóstolta már? Készítsen tejlevest

  A régi magyar konyhában nagyon sokfajta étel található, amelyek ma már feledésbe merültek. A pásztorkodó népeknél gyorsan megoldották az ételkészítést, ha éhesek voltak. Adva volt a tej. Az ételkészítésben élen jártak a juhászok, a gulyások vagy éppen a kecskepásztorok.