EUR: 321,92 Ft
CHF: 283,04 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Zalaegerszeg

Segítsük a korán érkezetteket

A november 17-i koraszülöttek világnapja alkalmából, november 5-én hétfőn, 9–14.30 között 7. alkalommal szervezi a Korán érkeztem Közhasznú Egyesület szakmai napját az Apáczai ÁMK-ban. A programok ingyenesek, ám regisztrációhoz kötöttek, a jelentkezési lap az oldalukon letölthető, amelyet a  [email protected] címre várnak a szervezők. Szomorú tendencia, hogy ma Magyarországon az összes élve születés 11 százalékában a betöltött 37. terhességi hét előtt, azaz idő előtt jön világra az újszülött. A  zavartalan, normális terhesség általában 40 hétig tart. Amelyik újszülött 36 hetet eltöltött az anyaméhben, már érettnek számít, életfunkciói a megszületés után elég felkészültek a méhen kívüli élethez. A 36 hétnél korábban született gyermekeket nevezik koraszülötteknek. Ma a 24. terhességi hét után, 500 gramm születési súly vagy 30 centiméter testhossz felett már koraszülött újszülöttnek tekintjük az életjelenségeket mutató csöppnyi jövevényeket. Ám nem minden kis súlyú újszülött számít koraszülöttnek, hiszen különbséget kell tenni a méhen belül sorvadt, kis súlyú újszülöttek és a koruknak megfelelő súlyú koraszülöttek között. Egy érett, egészséges baba súlya általában 3 és 4 kilogramm közötti, átlagosan 3250 gramm. Az érett, de 2500 gramm alatti születési súlyú babákat hívják méhen belül retardált vagy sorvadt újszülötteknek, ők is gyakran igényelnek intenzív osztályos ellátást, de általában más betegségekre van nagyobb esélyük, mint a valódi koraszülötteknek. A koraszülötteket súly alapján további kategóriákra osztja az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. 1500 gramm születési súly alatti babákat igen kis súlyú újszülöttnek, az 1000 gramm alattiakat pedig igen-igen kis (extrém alacsony) súlyú újszülöttnek nevezi. Szerencsére a legtöbb koraszülött ugyan korábban, de 1500–2500 grammal jön a világra, az ő életkilátásaik szinte azonosak az érett, egészséges újszülöttekéivel. Minél súlyosabb egy kis koraszülött állapota, annál több gépre, csőre, monitorra van szükség az intenzív osztályos kezelés alkalmával, ami ijesztő látvány az aggódó szülőknek. A koraszülés tényéből fakadóan nagyobb a vérzékenységi hajlama, agyvérzés alakulhat ki, amely a későbbiekben idegrendszeri károsodásokhoz vezethet. A keringési rendszer születés utáni átalakulása sem mindig zökkenőmentes. A koraszülötteknek szaporább a szívműködése normális súlyú társaiknál, gyakran a mellkasfalon is áttűnik, hogy ver a szívük. További veszélyt jelent a fertőzésekkel szembeni kisebb ellenállás. Idegrendszeri károsodások esetén naponta speciális gyógytornáztatás válik szükségessé, mozgásfejlesztő foglalkozások kellenek. Az időben elkezdett korai fejlesztés elengedhetetlen feltétele a koraszülöttek életében. Szövődménymentes koraszülés esetén, fejlődési rendellenesség és idegrendszeri károsodás nélkül gyakorlatilag teljesen egészséges gyermekekre számíthatunk, bár bizonyos betegségekre esetleg a későbbiek során nagyobb lehet a kockázat.

Szakmai Nap programja:


9,00–9.30      Regisztráció

9.30–10.00    Köszöntők


10.00–12.00  Előadás

„Hogyan segítsünk önmagunkon és másoknak?”

Pál Ferenc (Feri atya) római katolikus pap, mentálhigiénés szakember

12.00–12.45 Büféebéd

12.45–14.30 Műhelyfoglalkozások (Figyelem: Jelentkezéskor kérjük a témaválasztást!)

Műhely1: Mi is a segítés, támogatás? Szakma, munka, tudomány, művészet?

Vezeti: Borsos Zoltán emberi erőforrás tanácsadó, coach, tréner

Műhely2: Családtörténet feldolgozása fotóelemzés módszerével

Vezeti: Salamon György családi és párkapcsolati mediátor, igazságügyi közvetítő

Műhely3: Szociális segítők – családsegítés

(Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársainak ajánljuk!)

Vezeti: dr. Rosta Andrea okleveles családtudományi és családterápiás szakember

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.