EUR: 332,24 Ft
CHF: 302,52 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Egyéb Szolnok

Sokat változik a városkép

A nyári szünet utáni első ülését tartotta nemrégiben Szolnok város közgyűlése. A képviselők a vakációból visszatérve rengeteg kérdésben dűlőre jutottak.

Az ülés rögtön egy jó hírrel kezdődött: a megyeszékhely 30 milliárd forintos költségvetésének bevételi és kiadási számai a tervezetteknek megfelelően, időarányosan teljesültek. Hitelfelvételre vagy egyéb segítségre nincs szüksége a városnak, amely a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedéséből származó pluszkiadásokat is ki tudta fizetni állami segítség nélkül. A képviselők ugyanakkor a költségvetést két helyen is módosították: a megyeszékhely különféle pályázati forrásokból 670 millió forinthoz jutott, ennek egy részét költik el, és az összeg majd azt is garantálja, hogy a korábbi beruházások nem kerülnek veszélybe. A másik tétel 173 millió forintról szól, ennyivel nőtt ugyanis a bölcsődei ellátás támogatása.


A korábban megjelent kormányhatározathoz kapcsolódva a város képviselői arról is döntöttek, hogy támogatják a Szigligeti Színház felújítását. A teátrum felújításának előkészületeire az önkormányzat 50 millió forintot kanyarított ki a büdzséből, a projekt teljes költsége pedig négymilliárd forint: ebből egymilliárdot jövőre, hárommilliárdot pedig 2020-ban lehet elkölteni.

A városatyák arról is határoztak, hogy ebben a tanévben tízmillió forinttal támogatják a Bursa Hungarica ösztöndíjban részesülő, összesen 111 fiatalt. A szolnokiak számára látványosabb lesz az a döntés, amely szerint a Tisza parkban, a régi gázfogadó helyén egy közösségi tér alakul ki. A beruházás már javában zajlik, 253 millió forintos költségvetéssel.


A testület elfogadta az Aranyi Sándor utcai bölcsőde fejlesztéséhez kapcsolódó üzemeltetési koncepciót. Az intézmény új szigetelést és napelemeket kap, befogadóképessége pedig 209 főre emelkedik. Az ülésen szó esett a Véső úti sporttelep fejlesztésének újabb szakaszáról is. Ennek részeként egy önkormányzati telken körforgalmi csomópontot alakítanak ki, amelynek kivitelezése fél éven belül elkezdődhet.

Az önkormányzat végezetül igent mondott annak a pályázatnak az előkészítésére és benyújtására, amelynek keretében 160 millió forintból, teljes támogatottság mellett újulhat meg a Moha, a Gerle és a Mátyás király úti, valamint a tiszaligeti játszótér.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.