EUR: 345,18 Ft
CHF: 320,86 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb Érd

Sokféle műfaj, egységes világlátás

Ha manapság még használatos lenne a minősítés, azt mondhatnánk Büki Attilára, hogy reneszánsz személyiség, ám az Érden élő művész aligha fogadna el egy ilyenfajta megjelölést, mivel mindenképp korszerűbb alkotó annál, hogy tevékenysége beszorítható lenne egyetlen ódon fogalomkörbe.

A Magyar Újságírók Közössége előadótermében mutatták be Büki Attila legújabb kötetét, amelynek címe A mi időnk, és sorrendben immár a huszonötödik könyve a szerzőnek. Idekívánkozik még egy kerek szám, ugyanis a könyv megjelenése éppen az alkotó hetvenedik születésnapjára jelent meg, a számoknál érdekesebb azonban az a műfaji, művészi sokszínűség, amely Büki Attila sajátja. Igaz, ebben a kötetben kizárólag színpadi művek sorakoznak, ám mint a bemutatón elhangzott, ez az összeállítás sem nélkülözi a változatosságot. Papírhalak címmel ironikus hangvételű színmű, aztán monodráma, amely Patkós Irma színésznőről szól, egy mesejáték Rongybaba címmel, majd a kötetcímet adó A mi időnk című egyfelvonásos – amely a szerző meghatározása szerint „látlelet” – sorakoznak egymás után. Három drámafordítás egészíti ki a kötetet, Radu Tuculescu Akvárium és Vonat című műve, valamint Ketrin Specht A teknősbékák ideje című drámája, amely az afrikai bevándorlókról szól.


Büki Attila biztatta a megjelenteket véleményük közreadására

A könyvbemutatón Bertha Zoltán irodalomtörténész megkísérelte felsorolni Büki Attila főbb működési területeit. Ebből megtudhattuk, hogy a most bemutatott kötet szerzője egy személyben költő, mese- és gyermekversszerző, tanulmány- és prózaíró, esszéista, publicista, szerkesztő – és mindezek mellett még kiváló festőművész is. Ismertethetnénk életútjának  egyes érdekes állomásait, az évek során betöltött különböző munkaköreit, ám a könyvbemutató résztvevői számára is az tűnt lényegi kérdésnek: mennyiben korszerű, és egyáltalán, lehet-e korszerű egy ilyenfajta érzékeny világlátás, szakkifejezéssel élve „pszichológiai realizmus” napjainkban? Egy olyan világban, ahol szinte mindent az anyagiak határoznak meg, ahol mindennaposak az emberek és különféle csoportosulások között olykor véres összeütközésekig fajuló ellentétek. Bertha Zoltán szerint Büki Attila, műveiből kiolvashatóan otthonosan mozog ebben a „szép új világban”, igazodva az utóbbi évtizedek sajátosan magyaros tragikumlátásához, amelynek ívét jellegzetes írói példák alakították ki Sarkaditól Szakonyiig, Fejestől Csurkáig.

A könyvbemutató nem nélkülözte a derűs perceket sem – Büki Attila mellett Baka Györgyi érdi költő és előadóművész

A könyvbemutató résztvevői közül többen egy-egy kötettel a kezükben távoztak
Fotók: Nagy Béla

Büki Attila megköszönte a köszöntő- és értékelő mondatokat, majd biztatta a megjelenteket véleményük és benyomásuk közreadására, de úgy tűnt, e biztatás nélkül is jó néhányan érezték úgy; a könyvbemutató megfelelő alkalom arra, hogy ne csak irodalomról, hanem életünkről, a világról is beszéljenek, beszélgessenek.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.