EUR: 345,90 Ft
CHF: 321,16 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Belföld

Soros egyeteme Magyarország zsarolásával próbálkozik

Soros György amerikai tőzsdespekuláns ismét beleszállt Magyarországba. Most azzal próbálkozik, ha az általa fenntartott egyetem vezetése belengette, hogy Bécsbe költöznek az év végén, ha decemberig nem születik megállapodás New York állam és Magyarország között.

Csütörtökön délután háromnegyed egyre az egyetem auditóriumába hívta az összes diákot Michael Ignatieff, a CEU rektora, ahol bejelentette, hogy ha nem sikerül megoldást találni a Közép-Európai Egyetem (CEU) körül kialakult helyzetre, akkor az intézmény amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjaira jelentkező új hallgatók a 2019/20-as tanévtől a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd.


Soros György – a választások előtt és után is – minden létező csatornán támadta Magyarországot, továbbá az amerikai, valamint az itthoni médiabefolyását felhasználva megpróbált nyomást gyakorolni a kormányra. Az osztrák közszolgálati rádió korábbi értesülése szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) és Bécs városa egyetértési megállapodást írt alá – írja a 888.hu.

Kormányszóvivő: a CEU bejelentése egy Soros-féle politikai blöff

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a Közép-Európai Egyetem “ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is” Magyarországon fog működni. Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költözteti, ennek a politikai blöffnek a része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni – jelentette ki.


Kovács Zoltán a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket “már ezerszer közöltek velük”. Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz – tette hozzá.

2017. április 4-én a magyar parlament elfogadott egy olyan törvénymódosítást, mely kimondja, hogy külföldi egyetem akkor folytathat Magyarországon oktatási tevékenységet, ha a működéséről kormányközi megállapodás született és a székhelye szerinti országban ténylegesen felsőoktatási képzést folytat.

Kapcsolódó Cikkek