EUR: 321,39 Ft
CHF: 283,34 Ft
2018. november 22., csütörtök
Cecília

Belföld

Soros veszített a kötvényprogramon

A Fidesz–KDNP-kormányzat a lakossági devizakötvény- és a letelepedésikötvény-kibocsátások sikerének köszönhetően tudta visszafizetni 2012–2016 között azt a tetemes IMF-hitelt, amelyet még a Gyurcsány-kabinet vett fel. Így nem szorultak Soros György milliárdos spekuláns támogatására, aki szívesen finanszírozta volna az IMF-hitel kiváltását.

Az Orbán-kormány saját ötletet alkalmazva szabadult meg a hiteltől, ezzel viszont sértették az amerikai pénzember érdekeit, így nem csoda, hogy éppen a Soros-hálózat támogatottja, a Transparency International (TI) támadja folyamatosan a letelepedési kötvények rendszerét – írta tegnap a Kormányzati Tájékoztatási Központ.


Közleményük hangsúlyozza: a híresztelések ellenére a kötvényprogram sikeres, a kibocsátás idején adott 2,53 százalékos kamata messze elmaradt az IMF-hitel magas, 4 százalékos kamatozásától. Ráadásul a letelepedési kötvény 2013-ban 1,62, 2014-ben 0,76, 2015-ben 0,2, 2016-ban és 2017-ben pedig 0,4 százalékkal volt olcsóbb finanszírozási eszköz az adósságkezelő számára, mint az azonos kibocsátású és lejáratú Prémium Euró Magyar Állampapír. Így a 2013–2017 között 1,84 milliárd euró névértéken kibocsátott Letelepedési Magyar Államkötvények több mint 9,6 millió eurós (közel 3 milliárd forintos) megtakarítást eredményeztek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tovább nőttek a keresetek

    Tovább nőttek a keresetek

    Tovább nőttek a keresetek, ami elsősorban a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, illetve az építőiparban dolgozók bérnövekedésével magyarázható – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

  • Körözött férfit fogtak el a bulinegyedben

    Körözött férfit fogtak el a bulinegyedben

    A rendőrség közterületi intézkedéssorozatának részeként elfogtak egy körözött férfit, illetve négy további embert kábítószer birtoklásának gyanúja miatt november 15-én a fővárosi “bulinegyedben” – közölte a rendőrség csütörtökön a honlapján.