EUR: 322,00 Ft
CHF: 283,05 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Külföld

Sorost elítélték, mégis megúszta a börtönt

Tizenkét éve a francia semmitőszék, hét éve az Emberi Jogok Európai Bírósága is bűnösnek mondta ki Soros György üzletembert bennfentes kereskedelem miatt. Korábban Franciaországban első és másodfokon is elítélték a milliárdost, tehát összesen négy bíróság mondta ki bűnösnek – írja a Ripost.

A migránsbarát amerikai üzletembert bennfentes kereskedelem miatt marasztalták el, mivel 1988-ban Société Générale-részvényeket vásárolt és adott el az után, hogy információkat szerzett a bank ellen készülő pénzügyi támadásról. Sorost első fokon két év börtönre és 2,9 millió dollár büntetésre ítélték, ezt 2005-ben megerősítette a másodfokú bíróság, egy évvel később a francia semmitőszék szintén helybenhagyta az ítéletet, de a pénzbüntetést mérsékelték.


A nyomozás során az is kiderült, hogy a szocialista francia elnök, Francois Mitterrand közvetlen környezete segítette Soros György csaló tranzakcióit. A szocialista párt több prominense is belekeveredett az ügybe, például Pierre Bérégovoy pénzügyminiszter, aki 1993-ban öngyilkos lettz, de halálának körülményei máig tisztázatlanok. Eric Raynaud újságíró, aki személyesen ismerte a politikust, azt állította 2008-ban megjelent könyvében, hogy Bérégovoy-t meggyilkolták.

Soros a tőzsdei csaláson 2,4 millió dollárt (662 millió forint) keresett. Az üzletembernek börtönbe kellett volna vonulnia, ennek elmaradása esetén pedig nemzetközi elfogatóparancsot kellett volna kiadniuk a francia hatóságoknak. Ez azóta sem történt meg. Úgy tűnik, a spekuláns a törvények felett áll, és mindent megúszhat.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek