EUR: 328,96 Ft
CHF: 299,34 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Sorost elítélték, mégis megúszta a börtönt

Tizenkét éve a francia semmitőszék, hét éve az Emberi Jogok Európai Bírósága is bűnösnek mondta ki Soros György üzletembert bennfentes kereskedelem miatt. Korábban Franciaországban első és másodfokon is elítélték a milliárdost, tehát összesen négy bíróság mondta ki bűnösnek – írja a Ripost.

A migránsbarát amerikai üzletembert bennfentes kereskedelem miatt marasztalták el, mivel 1988-ban Société Générale-részvényeket vásárolt és adott el az után, hogy információkat szerzett a bank ellen készülő pénzügyi támadásról. Sorost első fokon két év börtönre és 2,9 millió dollár büntetésre ítélték, ezt 2005-ben megerősítette a másodfokú bíróság, egy évvel később a francia semmitőszék szintén helybenhagyta az ítéletet, de a pénzbüntetést mérsékelték.


A nyomozás során az is kiderült, hogy a szocialista francia elnök, Francois Mitterrand közvetlen környezete segítette Soros György csaló tranzakcióit. A szocialista párt több prominense is belekeveredett az ügybe, például Pierre Bérégovoy pénzügyminiszter, aki 1993-ban öngyilkos lettz, de halálának körülményei máig tisztázatlanok. Eric Raynaud újságíró, aki személyesen ismerte a politikust, azt állította 2008-ban megjelent könyvében, hogy Bérégovoy-t meggyilkolták.

Soros a tőzsdei csaláson 2,4 millió dollárt (662 millió forint) keresett. Az üzletembernek börtönbe kellett volna vonulnia, ennek elmaradása esetén pedig nemzetközi elfogatóparancsot kellett volna kiadniuk a francia hatóságoknak. Ez azóta sem történt meg. Úgy tűnik, a spekuláns a törvények felett áll, és mindent megúszhat.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Johnson: Erőteljes új felhatalmazás a Brexit végigvitelére

  Johnson: Erőteljes új felhatalmazás a Brexit végigvitelére

  Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a kormányzó Konzervatív Párt az előrejelzésekből következtethetően erőteljes új felhatalmazást kapott az előrehozott parlamenti választáson a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitelére.

 • Jön a Brexit, tarolt Boris Johnson!

  Jön a Brexit, tarolt Boris Johnson!

  A brit Konzervatív Párt csaknem negyven éve nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelemmel valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon a választóhelyiségek zárásának pillanatában, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint.

 • Orbán Viktor: Ne a szegényekkel fizettessen Brüsszel!

  Orbán Viktor: Ne a szegényekkel fizettessen Brüsszel!

  A klímaváltozás elleni küzdelemről csütörtökön kezdődő tárgyaláson várható csata közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratának azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az európai uniós csúcstalálkozót megelőzően.