2018. december 14., péntek
Szilárda

Extra

Sterczer Hilda: Meggyalázták Zsolt emlékét

Sterczer Hildát, Erőss Zsolt özvegyét megkeményítették az évek férje elvesztése után. Mára már elfogadta szerelme halálát, a minap azonban kiderült, hogy a néhai hegymászó emléktábláját, amelyet maga Hilda vitt fel az Oltárkőre, ellopták. Ez mély sebeket tépett fel. 

Sterzer Hilda sokáig nem tudott megbirkózni a gondolattal, hogy nem menekülhet fájdalma elől, amit öt évvel ezelőtt férje, Erőss Zsolt hegymászó elvesztésekor érzett, amikor a férfi eltűnt a Kancsendzöngán. Hilda két közös gyermekükkel, Csomával és Gerdával egyedül maradt, az elmúlt években azonban berendezkedtek egy olyan életre, ahol hárman élik meg a mindennapok nehézségeit és örömeit. Néhány nappal ezelőtt azonban Hildát váratlanul érte a hír, hogy néhai szerelme emléktábláját ellopták, ezzel felkavarva a fájó emlékeket. – Mélységesen felzaklatott a hír. Abba nem szeretnék belemenni, hogy ki és miért szedte le a táblát, amely évekig nem zavart senkit. Az elv bánt, hiszen a hegymászók nemzettől függetlenül egy nagy családot alkotnak – kezdte a Lokálnak Hilda, akinek nagyon sokat jelentett az emléktábla.


Fotó: facebook

– Zsoltnak rengeteg emléktáblája van, nekem azonban két hely jelent igazán sokat. Az egyik, ahol egy jelképes szertartást rendeztünk a szűk családdal, a másik pedig épp az erdélyi Oltárkő, ahonnan a tábla eltűnt. Ide barátokkal másztunk fel, és függesztettük ki a márványlapot, amelyet nem lehet egyszerűen leszedni, erre valaki készült. Egy igazi mászónak, amilyen Zsolt is volt, sok esetben nincs sírja, a hozzátartozóknak és a barátoknak pedig csak ez marad. Úgy érzem, meggyalázták az emlékét, és tőlem is elloptak valamit, ami sokat jelentett – mondta az özvegy.

Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye Fotó: Lokál

– Tisztán emlékszem arra a napra, amikor kifüggesztettük. Sütött a nap, míg felfelé másztunk, olyan volt, mintha Zsolt is velünk lett volna. Az egyik barátunk azt mondta, már sosem hangzik fel a hóviharban a jól megszokott bátorító füttyszó, amely Zsolté volt, engem pedig elöntöttek az emlékek. A szertartás végén kitört a vihar, és ömlő esőben mentünk lefelé. Most ennek az emlékébe rondítottak bele olyanok, akik nem ismerték Zsoltot, csak egy nevet láttak egy márványtáblán – mesélte szomorúan Hilda, aki egykori szerelme emlékét a mai napig életben tartja. – Az előadások és a Hópárduc Alapítvány, amely Zsolt halála után jött létre, olyan, mintha a harmadik gyermekem lenne. Már merem vállalni, hogy ez közös projekt. Azelőtt ezt is hárítottam, úgy éreztem, nem érek fel hozzá. Az ő hátizsákját hordom, sokáig az ő laptopján dolgoztam, az előadásokon az ő képeit használom, és hangsúlyozom is, hogy ez közös projekt, ez az ő hagyatéka. És érzem, a mai napig erőt ad, hogy nemcsak magamért dolgozok, hanem egy kivételes embert képviselhetek, és az ő emberei értékeit adhatom tovább.


Fotó: hegymaszas.ro

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Jövőre ismét koncertet ad Magyarországon Tom Jones. A világhírű walesi énekes 2019. június 22-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel és adja elő legnépszerűbb dalait – közölte a szervező Live Nation pénteken az MTI-vel.

 • Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Ultranagy teljesítményű téli abroncsokat kaptak a MOL Limo Mercedes-Benz modelljei. A flotta prémium autóira a Hankook kifejezetten felsőkategóriás személygépkocsira fejlesztett termékei kerülnek, amelyek még tovább emelik a vezetési élményt.

 • Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Az advent tökéletes periódus arra, hogy egy kicsit elcsendesedjünk, megálljunk, pihenjünk, feltöltődjünk, önmagunkkal, családunkkal, barátainkkal hangolódjunk békességben az év legszebb ünnepére, a Karácsonyra!

 • Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet Ákos december 14-15-én. A népszerű előadó, dalszerző idén ősszel négyszámos stúdióanyagot jelentetett meg, ami a jövőre tervezett következő album előfutára.