EUR: 319,37 Ft
CHF: 282,25 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Ózd

Súlyos gondok az ózdi önkormányzatnál

Nem várt fordulat következett be Ózd Város Önkormányzatának anyagi helyzetében, miután a General Electric ózdi gyárát ebben az évben felvásárló ABB Kft. nulla forint kötelezettséget vállalt a 2018-as adóbevallásában. Ez a bejelentés mintegy 200 millió forint iparűzési adóbevétel kiesést jelent a büdzsében.

A GE ózdi története 1998-ban kezdődött, amikor a multinacionális vállalat akkori első számú vezetője, John Welch találkozott a frissen megválasztott Orbán Viktor miniszterelnökkel és egyeztettek az üzemtelepítésről. Hatalmas gyártócsarnokok épültek és az akkor közel 40 százalékos munkanélküliséggel küzdő térségben rövid idő alatt százával teremtődtek a munkahelyek. Az utóbbi néhány évben a hazai sajtó is cikkezett a General Electric néhány tranzakciójáról, amely folyamat Ózdot is elérte. A tulajdonosi kör egy másik multinacionális cégnek, a világ mintegy száz országában jelen lévő ABB Kft.-nek adta el a gyárat. A termékskála nem változott és információnk szerint létszámleépítés sem történt, sőt folyamatosan keresik a munkaerőt a gyártósorokra.


Decemberben dől el, mennyi adót fizet az új tulajdonos. A képen még a GE logója látható

A most már Industrial C&S Hungary Kft. néven működő ózdi üzem iparűzési adóbefizetésére azonban nulla forint kötelezettséget vállaltak. Ez érzékenyen érinti a város költségvetését, mert a GE a korábbi években 300-800 millió forint éves adót fizetett és idáig úgy tűnt, idén is tervezhetnek a városházán egy jelentősebb összeggel. Könyvelésben jártas szakemberektől megtudtuk, hogy a helyi iparűzési adó kiszámításánál az árbevételből levonható az anyagköltség és az árú beszerzési értéke. Amennyiben a cég veszteséges, akkor lehet az adó nulla forint, vagy akár mínusz is. A helyzet december hónapban tisztázódhat, akkor van egy határidő, amikor az eredmény arányában a helyi adónak legalább a 90 százalékát fel kell tölteni a rendszerbe. Addig viszont teljes a bizonytalanság Ózdon.

Kapcsolódó Cikkek