EUR: 320,74 Ft
CHF: 280,07 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Szabó Tünde a gyermekjogok védelméért emelt szót

Jogaik gyakorlása szempontjából az egyik leginkább támogatásra szoruló csoport a gyermekeké – hangsúlyozta Szabó Tünde a Georgia fővárosában, Tbilisziben zajló sportminiszteri értekezleten, leszögezve, hogy Magyarország Alaptörvénye kimondja: minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

A sportállamtitkár az MTI-nek telefonon elmondta, hogy az EPAS-konferencián beszédében kiemelte: az államnak olyan védelmi mechanizmusokat kell kiépítenie, amelyek alkalmasak a gyermekek jólétének biztosítására és érdekeik, jogaik leghatékonyabb védelmére.


“Az emberi jogok világszerte ismert és elfogadott etikai, morális normák, s azokat az alapvető szabadságokat jelentik, amelyek minden férfit, nőt és gyermeket egyenlő mértékben illetnek meg vallástól, meggyőződéstől, nemzetiségtől vagy nemtől függetlenül” – fogalmazott Szabó Tünde. Hangsúlyozta, hogy a sport területén a sporttörvény tartalmaz rendelkezéseket a kiskorú sportolók fokozottabb védelme érdekében.

“Fontos hangsúlyozni, hogy 2017. január 1-jétől a Sporttörvény értelmében a szakszövetség – a külön jogszabályokban előírt más szabályzatok mellett – köteles etikai és gyermekvédelmi szabályzatot alkotni. A szabályzatalkotás célja, hogy elősegítse a kiskorú sportolók védelmét az erőszakkal, a kihasználással, a lelki és fizikai bántalmazással és az elhanyagolással szemben. Jó példa hazánkban a Magyar Úszó Szövetség által megalapított Gyermekvédelmi Testület, amelynek egyik fő feladata a gyermekvédelmi program kidolgozása” – mondta Szabó Tünde.


Felhívta a figyelmet a Start to Talk elnevezésű kampányra, amelyhez Magyarországnak is szándékában áll csatlakozni, segítve ezzel szexuális visszaélések visszaszorítását a sporton belül.

Szabó Tünde jelezte, hogy Magyarország támogatja az ülésen aláírandó Emberi jogok és a Sport Nemzetközi Nyilatkozatát (Tbiliszi Nyilatkozat), amely jelentős mértékben hozzájárul az emberi jogok előmozdításához, azok hatékony védelméhez a sport területén.

A tbiliszi összejövetel további kiemelt témája, hogy miként fokozható a korrupció elleni küzdelem a sportban. Szabó Tünde hangsúlyozta, hogy a sport terén tapasztalható korrupció világméretű jelenség, amely a társadalom és a sport alapelveivel ellentétes. Magyarország, amely folyamatosan, egyre több eszközzel törekszik a sportbeli korrupció megelőzésére és felszámolására, a vonatkozó nemzetközi egyezményekhez is csatlakozott, mivel a sportversenyek tiltott befolyásolása elleni küzdelem határokon és szektorokon átnyúló megoldást sürget.

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága 2007-es határozatával hozta létre az EPAS-t (Bővített Sport Részegyezmény, Enlarged Partial Agreement on Sport), amely az európai sportpolitikai, sportszakmai kormányközi együttműködés keretéül szolgál. Jelenleg Magyarországgal együtt 36 állam a tagja. A legutóbbi EPAS-konferenciának 2016-ban Budapest adott otthont.

Szabó Tünde Tbilisziben kétoldalú tárgyalásokat is folytatott, Salva Gogoladzéval, Georgia sportminiszter-helyettesével olyan együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá kedden, amelynek fő célja a két ország sport- és ifjúságügyi kapcsolatainak elmélyítése és keretrendszerének kialakítása.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vádat emeltek egy férfi ellen, aki bántalmazta feleségét és gyerekeiket

    Vádat emeltek egy férfi ellen, aki bántalmazta feleségét és gyerekeiket

    Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat egy négygyermekes nagykanizsai férfi ellen, aki éveken át szóban és tettleg is bántalmazta feleségét és közös gyerekeiket, kiskorú fiait több esetben is elkergette otthonról – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

  • A vetőmagágazat évente 180-190 milliárd forint értéket állít elő

    A vetőmagágazat évente 180-190 milliárd forint értéket állít elő

    Magyarország vetőmagágazata évente 180-190 milliárd forint értékű árut állít elő, ennek fele közvetlen exportra kerül, emellett az elmúlt évek piaci bővülése azt mutatja, hogy a vetőmag feldolgozó- és tárolókapacitás bővítésének van jövője – mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén, Budaörsön.