2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Szaúd-Arábia beismerte az eltűnt újságíró halálát

Beismerte szombaton Szaúd-Arábia, hogy Dzsamál Hasogdzsi meghalt isztambuli főkonzulátusán, az SPA szaúdi állami hírügynökség közölte, hogy az újságíró dulakodás következtében vesztette életét. Ennek nyomán eltávolították posztjáról a titkosszolgálat helyettes vezetőjét, Szaúd-Arábia pedig “mélységes sajnálatát” fejezte ki a történtek miatt.

A híradás szerint a szaúdi főügyészség a nyomozás eddigi eredményei alapján jutott arra a következtetésre, hogy az október 2-án eltűnt ellenzéki újságíró valóban az isztambuli szaúdi konzulátuson lelte halálát, mégpedig amiatt, mert összetűzésbe keveredett az ott tartózkodó személyek egy csoportjával. Az SPA szerint a főügyészség jelezte, hogy folytatódik a nyomozás, tizennyolc szaúdi állampolgárt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatosan.


A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit megfojtották.

A The Washington Post című amerikai napilap – amelynek a szaúdi újságíró is munkatársa volt – globális véleményrovatának vezetője, Karen Attiah – aki Hasogdzsi szerkesztője volt – “tömény baromságnak” minősítette a Hasogdzsi halálának körülményeivel kapcsolatos szaúdi magyarázatot. “Amit a legjobban utálok a (szaúdi) közleményben, az a passzív szerkezet használata, hogy azt sugalmazza: ez egy baleset volt. Dzsamál nem egyszerűen egy dulakodásban halt meg. Hasogdzsit megölték. Szaúdi emberek. Egy konzulátuson. Elvették tőle az életét.” – írta Twitter-bejegyzésében.


Leyla Sahin Usta, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) török kormánypárt emberi jogokért felelős elnökhelyettese a közép-törökországi Konya városában tartott rendezvényen azt mondta: a gyilkosság az egész világ számára nagy szégyen.

Sahin Usta jelezte: a török hatóságok hamarosan minden bizonyítékot nyilvánosságra fognak hozni. Nyomatékosította: nem fogják hagyni, hogy az eset Törökországgal kapcsolatban rossz megítélést szüljön. “Mindenki nagyon jól tudja, hogy a török hatóságok a szaúdi főkonzulátus területén belül semmilyen módon nem avatkozhattak volna be. Nemzetközi jog és szabályozás van érvényben” – mutatott rá.

A Fehér Házat “szomorúsággal tölti el” Dzsamál Hasogdzsi halála – hangsúlyozta péntek este az amerikai elnöki hivatal közleménye. Donald Trump elnök “jelentős lépésnek” minősítette a szaúdi beismerést.

Trump megerősítette a Fehér Ház korábban kiadott közleményében foglaltakat, miszerint a kongresszussal együttműködve kívánja kidolgozni a válaszlépéseket, ugyanakkor azt a korábbi álláspontját is megerősítette, hogy a válaszlépések között ne szerepeljen a fegyvereladások felfüggesztése. “Szükségünk van a szaúdiakra Irán ellensúlyaként” – hangsúlyozta.

Az amerikai politikusok közül elsőként Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor reagált a szaúdi bejelentésre, miszerint Hasogdzsi az isztambuli szaúdi konzulátuson dulakodás közben életét vesztette. “Szkeptikus vagyok a Hasogdzsiról szóló új szaúdi narratívát illetően” – fogalmazott a szenátor, hozzátéve, hogy a szaúdi bejelentés szerinte bagatellizálja a tényeket.

António Guterres ENSZ-főtitkárt “mélyen felkavarta” Dzsamál Hasogdzsi halálának híre – áll az ENSZ által a szaúdi beismerést követően nem sokkal kiadott közleményben. Az ENSZ-főtitkár “hangsúlyozza a gyors, átfogó és átlátható vizsgálat fontosságát az újságíró halálának körülményeivel kapcsolatosan, és a felelősök teljes mértékű elszámoltatását” – derül ki a szövegből.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet kételyét fogalmazta meg a Dzsamál Hasogdzsi ügyében folytatott szaúdi nyomozás pártatlanságát illetően. Rawya Rageh, az AI munkatársa azt mondta: emberi jogi csoportok “elmeszeléstől” tartanak az ügyben.

Audrey Azoulay, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének (UNESCO) főigazgatója “határozottan” elítélte Hasogdzsi “brutális meggyilkolását”. “Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása emlékeztet minket arra, hogy harcolnunk kell a sajtószabadságért, mert az nélkülözhetetlen a demokráciához” – mondta. “A felelősök elszámoltatása e bűncselekményekkel kapcsolatosan nem képezi tárgyalás tárgyát” – közölte, sürgetve a szaúdi hatóságokat, hogy “hajtsanak végre mélyre ható nyomozást, és állítsák bíróság elé a felelősöket”.

A szaúdi főügyész arról is tájékoztatta az állami médiát, hogy Szaúd al-Kahtani királyi tanácsadót és Ahmed Aszirit, a titkosszolgálat helyettes vezetőjét azonnal eltávolították tisztségéből, miután a nyomozás eredményei szerint bebizonyosodott, hogy Dzsamál Hasogdzsi az isztambuli konzulátuson halt meg.

Az ellenzéki újságíró halálának körülményeit vizsgáló bizottságot Mohamed bin Szalmán trónörökös vezeti majd – erről rendelkezett a szaúdi uralkodó, aki javaslatot tett a titkosszolgálat átszervezésére is. Ez utóbbi is feladata lesz a bizottságnak, amelyben a belügy- és a külügyminiszter, valamint a hírszerzési és a belbiztonsági hivatal főnökei is helyet foglalnak. A testület egy hónapot kapott arra, hogy jelentést készítsen az elvégzett munkáról.

Szaúd-Arábia “mélységes sajnálatát” fejezte ki Dzsamál Hasogdzsi megölése miatt – jelentette szombaton a szaúdi állami hírügynökség.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban nem ismerte be.

Osztrák külügyminiszter: nem maradhat következmények nélkül az eset

Nem maradhat következmények nélkül az EU és Szaúd-Arábia kapcsolatait illetően egy “olyan súlyos ügy”, mint Dzsamál Hasogdzsi halála Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán – közölte szombaton Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. A brit kormány mérlegeli a szaúdi bejelentést, Hollandia további vizsgálatot sürget.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria külügyminisztere szerint az, hogy Rijád beismerte: Dzsamál Hasogdzsi Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán életét vesztette, még nem változtat azon, hogy “alapos, hiteles és független vizsgálatra” van szükség.

“Nagy aggodalommal figyeljük a Szaúd-Arábia kormányával szemben kritikus emberek helyzetét. A Hasogdzsi-ügy csak a ‘horror csúcsa'” – hangsúlyozta Kneissl.

Az osztrák külügyi tárca vezetője közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években jelentősen romlott az emberi jogok helyzete Szaúd-Arábiában, és jelentősen növekedett a politikai foglyok száma. Köztük van számos nő, akiket júniusban vettek őrizetbe, és akiknek egyetlen bűne az volt, hogy konferenciákon vettek részt.

A brit külügyi tárca közleménye szerint mérlegeli a szaúdi bejelentést. “Őszinte részvétünket küldjük Dzsamál Hasogdzsi családjának, miután megerősítést nyert halála. Mérlegeljük a szaúdi bejelentést és következő lépéseinket” – közölte a brit külügyi tárca, hozzátéve: “ez egy szörnyű tett volt, amelynek felelőseit el kell számoltatni”.

A szaúdi bejelentésre a Koppenhágában tartózkodó holland miniszterelnök, Mark Rutte további vizsgálatot sürgetett. “Sok minden továbbra is homályos. Mi történt? Hogyan halt meg? Ki a felelős? Elvárom, és remélem, hogy minden releváns tényre fény derül a lehető leghamarabb” – mondta.

Ausztrália bejelentette, hogy az újságíró meggyilkolása elleni tiltakozásul nem vész részt egy tervezett befektetési csúcstalálkozón Szaúd-Arábiában.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

 • Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért – írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán.