2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Szeged

Szeged üdvözli a hajléktalanrendeletet

Az új jogszabály értelmében, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, és a hatóságok felszólítása ellenére sem megy el onnan, az szabálysértést követ el. Szegeden a városvezetők tehetetlenül nézik az egyre agresszívabb kéregetők belvárosi randalírozását.

– Na, ez már mindennek a teteje! A Dugonics téren ettünk este, amikor az asztaloknál megjelent egy kéregető. Jó előre mondtam, hogy ne jöjjön a közelembe, de nemhogy a közelünkbe jött, majdhogynem belenyúlt a tányérba. Üljön ki valamelyik városvezető és vacsorázzon meg a belvárosban, hátha észbe kapnak, hogy tenni kellene valamit – írta nekünk Gábor, aki fotóval is illusztrálta a hívatlan „vacsoravendéget”.


Szegeden komoly problémát jelentenek a hajléktalanok

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kapnánk hasonló levelet szerkesztőségünkbe, a szegediek egyre mérgesebbek, de a városvezetést mindez nem érdekli. Hónapok óta tűrik, hogy összepiszkítsák a belvárost, balhézzanak egymással és agresszíven kéregessenek a vendéglátóhelyek környékén. Az Árvízi emlékmű alja, valamint a töltésoldal évek óta hemzseg a hajléktalanoktól. Nyáron rendszeresek voltak a hajléktalanbalhék a belvárosban, de arra is volt precedens, hogy a Kárász utcán egy virágládára végezte a dolgát egy fedél nélküli ember. Ezek alapján nem kérdés, hogy Szegeden komoly szükség van az új jogszabályra.


Van hely a szállókon

– Összességében elmondható, hogy Szegeden nem marad ellátatlanul az a hajléktalan, aki segítséget kér tőlünk, de csak azok. Erőszakkal senkit nem vehetünk rá, hogy bejöjjön a szállóra – nyilatkozta nekünk júniusban az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója.

A belváros legszebb helyeit is belakták az utcán élők

Haág Zoltán képviselő szerint nem tartható, hogy az emberek az utcán végezzék el a dolgukat

Ezt látni minden nap

A szállókon volna elég hely

– A téli, úgynevezett krízisidőszakban növeljük a férőhelyek számat, de Szegeden ilyenkor sem fordult elő olyan, hogy valakit telt ház miatt el kellett küldenünk – mondta.

Az Egyesített Szociális Intézmény rendszerében a Bajai úton, az Indóház téren és télen a Moszkvai körúton biztosítanak szállást a hajléktalanoknak. A krízisidőszakban összesen 163 férőhely áll rendelkezésre.

Életbe lépett az új jogszabály

Hétfőtől szabálysértésnek minősül az, ha valaki életvitelszerűen közterületen tartózkodik. Az új jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciális helyszíni intézkedési eljárást vezetett be. Ennek keretében a rendőr felszólítja a hajléktalant a közterület elhagyására. Semmilyen további eljárás nem kezdődik el azzal szemben, aki ennek eleget tesz vagy együttműködik. Szabálysértési eljárás is csak azzal szemben indul, akit a rendőr 90 napon belül már háromszor szólított fel a közterület elhagyására, ám ennek az adott időn belül negyedik alkalommal sem tesz eleget. Ahhoz, hogy ezt ellenőrizni lehessen, létrejön egy nyilvántartás azokról, akiket helyszíni intézkedések alá vontak. A nyilvántartásban az adatokat a helyszíni intézkedéstől számítva 90 napig, illetve az eljárás megindításáig lehet tárolni, az információk 90 nap után törlődnek. Aki ellen szabálysértési eljárás indul, az közérdekű munkával, vagy ha ezt nem vállalja, esetleg visszaeső, akkor elzárással sújtható, pénzbírság nem szabható ki. A szankcióról bíróság dönt. Mivel az eljáráshoz az érintettet előállítják, a rendőrség ez idő alatt köteles gondoskodni a hajléktalan tisztálkodásáról és tiszta ruhájáról, de az érintett ingóságáról és vele élő állatáról is. Az ingóságokat hat hónapig őrzik majd, ennek letelte után az arra kijelölt szerv megsemmisíti azokat.

Változásra van szükség

A szeptemberi közgyűlésen többen is felszólaltak az életvitelszerű közterületen tartózkodás kapcsán. Hüvös László fideszes önkormányzati képviselő arra emlékeztetett, hogy 2005-ben a szocialista városvezetés már bevezetett egy koldusrendeletet, ami kitiltotta a Mars térről és a belvárosból a hajléktalanokat, viszont a városatya úgy véli, hogy nem adminisztratív és jogi tételekkel kell a szociális problémákat megoldani.

A rendeletnek 25 ezer forintos pénzbírsági tételt szabtak meg, amit a rendőrségnek és a közterületnek kellett behajtani.

– Nem tartható, hogy az emberek az utcán végezzék el a dolgukat – jelentette ki Haág Zalán szeptemberben. A képviselő úgy gondolja, hogy Szegednek rendezett európai városként kell kinéznie.

Tóth Péter jobbikos képviselő szerint nem állapot, amikor a Dóm téren egyetemi tanárok grasszálnak a hajléktalanok között. – Az egyetem népegészségtani intézete akár a bejárat előtt megtarthatja a terepgyakorlatot – ironizált.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.