2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Külföld

Szerbiából Romániába juttattak iráni és iraki migránsokat

Embercsempészettel gyanúsított iraki férfiak juttattak Szerbiából Romániába 14 iráni és iraki bevándorlót – közölte kedden honlapján a román határrendészet.

A határrendészek Temesváron figyeltek fel vasárnap az öt férfiből, négy nőből és öt kiskorúból álló bevándorló csoportra, melynek tagjait bekísérték ellenőrzésre. A tőlük szerzett információk alapján kiterjesztették a vizsgálatot, és a szerb-román államhatár szomszédságában fekvő Tógyér (Toager) és Gyér (Giera) települések között elfogtak a zöld határ közelében két iraki állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Szerbiából Romániába juttatták a csoportot.


Az embercsempészettel gyanúsított irakiakat őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat.

Amint Petre Nicola, a határrendészet Temesvári regionális felügyelőségének a szóvivője az MTI-nek elmondta: valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy egy nyugat-európai országba szerettek volna eljutni, de a bevándorló csoport nyolc iráni tagja nem kívánt menedéket kérni Romániában, így őket a szerb-román toloncegyezmény értelmében átadták a szerb hatóságoknak. A hat iraki bevándorló menedéket kért, így őket a menedékkérők temesvári központjában helyezték el.


Több tucat migráns jutott át Törökországból Görögországba

A rendőrség elmondása szerint kedd reggel bukkantak rá a migránsokra, legtöbbjük családosan, gyerekekkel érkezett. Azt mondták a hatóságoknak, hogy az Evrosz-folyón keresztül be tudtak jutni Görögországba, mivel a vízszint alacsony volt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen nemzetiségűek, sem azt, hogy mennyi gyerek volt a csoport tagjai között. A rendőrség buszokat küldött, hogy felvegyék és a rendőrségre szállítsák a migránsokat, ahol nyilvántartásba veszik őket.

A menekültügyért felelős görög miniszter, Dimítrisz Vícasz egy nem régi közlése szerint 2016-ban mintegy 3300, 2017-ben 5500, 2018 első kilenc hónapjában pedig körülbelül 12 ezren érkeztek Görögországba a Törökországgal közös szárazföldi határon keresztül.

Az állampolgárok védelméért felelős görög tárca szerint a török hatóságok “lazább felügyelete” az oka annak, hogy Görögország növekvő menekültáradattal kénytelen szembesülni a Törökországgal közös szárazföldi határánál – mondta múlt kedden a tárca egy meg nem nevezett forrása a Kathimerini című görög napilapnak.

A forrás szerint a problémát súlyosbítja, hogy nemrég megszakadt a közvetlen kommunikáció a két ország határőrei között.

Kapcsolódó Cikkek