2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Belföld

Szijjártó: Magyarország számára az energiabiztonság kérdése szuverenitási kérdés

A nemzeti energiamix, az energiaforrások összetételének összeállítása a nemzeti kompetenciához tartozik, amit tiszteletben kell tartani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Moszkvában, az Oroszországi Energiahét elnevezésű konferencián elmondott felszólalásában.

“Nagyon világosan ki kell jelentenem, hogy a nemzeti energiamix összeállítását a nemzeti kompetencia kérdésének tekintjük” – mondta a miniszter.


“Mindenkitől elvárjuk, hogy tartsa tiszteletben ezt a kompetenciát minden ország esetében” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a magyar kormányzat sohasem kommentálja a nemzeti energiamixeket, és elvárják másoktól is, hogy így tegyenek, és ne ítélkezzenek a magyar energiamixszel kapcsolatban, “amelyben a nukleáris energia meghatározó szerepet fog játszani”.


Elmondta, hogy Magyarországon, ahol jelenleg a villamos energia csaknem felét Paks állítja elő, 2030-ra 90 százalékra fog emelkedni széndioxid-kibocsátástól mentes energiatermelés.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország számára az energiabiztonság a nemzeti szuverenitás kérdése, ezért az energiaellátásnak tisztának, biztonságosnak és olcsónak kell lennie. Rámutatott, hogy Közép-Európában az energiaellátás diverzifikálása jelentős infrastrukturális beruházásokat igényel főleg észak-déli irányban.

A miniszter elmondta, hogy Magyarország számára létfontosságú a gázellátás diverzifikálása, mind a források, mind az útvonalak szempontjából. Emlékeztetett arra, hogy Oroszországgal sikerült megállapodni a jövő évi szállítás nagyságáról, 4,3 milliárd köbméterről, és megkezdődtek a tárgyalások a 2020-as évi mennyiségről is. Hangot adott bizakodásának, hogy négy évvel meghosszabbítják majd Magyarország és a Gazprom orosz állami gázipari vállalat szerződését, amely az év végén jár le.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy az energiabiztonság szempontjából Magyarország három projektben érdekelt: a Török Áramlat második csővezetékének megépítésében, amelyen át 2021-re már gáz érkezhet Magyarországra, továbbá költséghatékonyság esetén a cseppfolyós földgáz fogadására képes horvátországi terminál megépítésében, valamint a romániai fekete-tengeri gáz perspektivikus kitermelésben.

Aláhúzta, hogy a nukleáris energiát nem szabad negatívan diszkriminálni, és hogy Magyarország növelni szeretné ennek súlyát a nemzeti energiamixben. A Paks-2 beruházással kapcsolatban elmondta, hogy a magyar kormány erre nemcsak úgy tekint, mint az orosz-magyar együttműködés zászlóshajójára és az ország legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjére, hanem úgy is mint lehetőségre a Kelet és Nyugat közötti pragmatikus együttműködés helyreállítására.

Paks-2 fő kivitelezője a Roszatom, de az alvállalkozók között nyugat-európai és amerikai cégek is vannak, és a szerződés értelmében a beruházást 40 százalékban magyar vállalatoknak kell megvalósítaniuk – közölte a politikus.

A miniszter a fórumon újságíróknak elmondta: arra számít, hogy az erőmű két blokkja a legközelebbi jövőben megkapja az engedélyt, aminek nyomán azonnal megkezdődik építésük. Szijjártó Péter kifejezte reményét, hogy a Paks ellen benyújtott osztrák keresetet el fogják utasítani, és úgy vélekedett, hogy a szomszédos ország jogi lépése nem fogja késleltetni a munkát.

Szijjártó Pétert, aki az orosz fővárosban mások mellett megbeszélést folytatott Gyenyisz Maturov ipari és kereskedelmi miniszterrel, Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával és Mohammed bin Száleh al-Szada katari energia- és iparügyi miniszterrel, délután fogadja majd Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Kapcsolódó Cikkek