EUR: 314,25 Ft
CHF: 277,39 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Egyéb XV.kerület

Szilfán-fütyülő Rákospalotán

Folytatódik a Szilfán-fütyülő nevű rendhagyó tanórasorozat a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttessel és a Tarsoly Zenekarral. A programot két éve indították útjára.

A programsorozat egyik házigazdája a Szilas Néptáncegyüttes ( Fotó: Sáfár Tibor)


Eddig kilenc hazai és határon túli néprajzi tájegységet „barangoltak be” a kisiskolások, akik jártak Rákosmentén, Bácskán, Moldván, Bukovinán, Kalotaszegen, a Szilágyságon, Szabolcs megyében és Kárpátalján. A programsorozaton a tanulók rendhagyó népzenei, népművészeti tanórákon, kötetlen formában, résztvevőközpontú előadásokon találkozhatnak a tájegységek néphagyományaival: muzsikájával, táncos kultúrájával, viseletével, ünnepeivel, népdal- és népszokáskincsével, sőt egyes tájegységek meséibe is betekinthetnek.
A mostani tanévben van egy kis változás, hiszen amíg eddig a rendhagyó tanórák tartalmát elsősorban egy-egy tájegység népművészete, hagyománykincse adta, most az ünnepek köré építik a programot. A tanévre öt alkalmat terveznek. Ősszel megünneplik Szent Mihály napját, télen, az adventi időszakban a karácsonyra készülnek, februárban farsangolnak, áprilisban böjti játékokkal haladnak a húsvét felé, majd a sorozatot egy szép pünkösdi koncerttel zárják. A sorozat házigazdái a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, a Tarsoly zenekar és a táncegyüttes művészeti vezetője, Józsa Tamás. A programsorozat ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Információt kérni és regisztrálni Berényi Katalinnál (0670/677-6809, [email protected]) lehet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Termékeny tavasz az állatkertben

  Termékeny tavasz az állatkertben

  Utódokat nevelnek a tanyaházi juhok, megszülettek az első kecskegidák, és a kengurukölyök is rendszeresen kidugja fejét anyja erszényéből.

 • Teljesen megújul a Sas út

  Teljesen megújul a Sas út

  A beruházás alapján 780 méteres szakasz újul meg, emellett 830 méter hosszú kerékpárút épül, amely csatlakozik az észak-déli hálózatba.

 • Pro Urbe díjat kapott Ormos Zsuzsanna

  Pro Urbe díjat kapott Ormos Zsuzsanna

  Ormos Zsuzsanna pedagógus, képzőművész kapta Hódmezővásárhely önkormányzatának Pro Urbe-díját. Az elismerést teljes egyetértésben ítélte oda a kitüntetett négy évtizeden át zajló munkájáért a város vezetése és a képviselő-testület.