EUR: 365,48 Ft
CHF: 346,15 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Egyéb Kecskemét

Szimfonikus est az operaház zenekarával

A Magyar Állami Operaház zenekarának koncertjével folytatódott a Filharmónia Magyarország 2018/2019-es kecskeméti évada. A Kodály-bérlet második előadásán, a Hírös Agóra színháztermében Rossini, Richard Strauss és Mozart művei csendültek fel.

Az operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy az ország legnagyobb nemzeti kulturális intézményének együttesei – a játszóhely kiváltásaként – azokban a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak, ahol az operai műfajok nincsenek jelen. Az „Operát az Operából!” sorozat második előadásán – amely egyben a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ez évi kecskeméti bérletsorozatának is része – az operaház zenekarának játékában gyönyörködhettek a hírös város zeneszeretői. Magyarország legrégebb óta folyamatosan működő zenei együttese Kollár Imre irányításával, a 150 évvel ezelőtt elhunyt Giacomo Rossinire emlékezve, A selyemlétra című vígopera nyitányával indította a hangversenyt.


Magyar Állami Operaház zenekara

A klasszikus felépítésű koncert folytatásában Richard Strauss egyik utolsó műve, a Duett-Concertino hangzott el. A XIX. század végének és a XX. század első felének késő romantikus német zeneszerzője életművét az 1941-es Capriccio című operájával befejezettnek tekintette, s bár írt még néhány – igen jelentős – művet, ezeket puszta „csuklógyakorlatnak” tartotta. A klarinétra, fagottra és vonószenekarra írt Duett-Concertino terve az 1947-es angliai útján merült fel benne. Októberben, a visszaúton néhány ötletet felvázolt, melyek megkapták a mindent eldöntő jelzést, „gute Skizze”, s ezekből a vázlatokból már november végére elkészült a mű. Hangszerelése a barokk concerto grossókat idézi. A mű eladásában Rumy Balázs (klarinét) és Mohai Bálint (fagott) működött közre.

Az est második felében Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr szimfóniáját játszotta a Magyar Állami Operaház zenekara. A művet 1788 nyarán komponálta a zeneszerző. A keletkezési indítékáról keveset tudunk, de annyi bizonyos, hogy Mozart sohasem az asztalfióknak írt. Fennmaradt tőle egy levél, amely a jó szándékú és bőkezű szabadkőműves páholytársának, Puchbergnek szól, akitől a zeneszerző egyre nyomasztóbb anyagi gondjai enyhítését remélte. „Annak, aki kölcsönöz nekem, úgy hiszem, elég bizonyíték jellemem és fizetésem” – írta Mozart, de azért a biztonság kedvéért hozzátette, „tíz napja, mióta itt laktam, többet dolgoztam, mint a másik lakásban két hónap alatt”. Az egyre halmozódó kölcsönök visszafizetésének zálogaként ebben a levélben említette meg a készülő Esz-dúr szimfóniát is. A műre azonban nem voltak hatással a komponálás idején már egyre súlyosbodó személyes gondok, a szimfónia derűs, sőt életörömöt sugárzó hangulata az operaház zenekara játékából is kiérződött.


A Kodály-bérlet következő koncertje november 19-én lesz, Verdi Requiemjét a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar szólaltatja majd meg. Az est dirigense Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy lesz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.