2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Szobor az elnöknek

Ideje volt már, mi tagadás. Évről évre megrendezi a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara legnagyobb ünnepségét, a kamarai napokat, és mégis hiányérzete volt – eddig – az embernek. Sok fontos kérdésről szó esik itt – a taxiexpótól a dizájnon át az ötszázalékos lakásáfa kivezetéséig –, de annak az embernek, aki megalapította ezt a kamarát, még nem sikerült megfelelő emléket állítani.

Fotó: Rácz László/N3 Kommunikáció

Egészen eddig.


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a 2018. évi kamarai napok keretében kamaratörténeti konferenciát és kiállítást szervezett, melyen Katona Csaba történész Valero Antal életéről és munkásságáról is előadást tartott. Majd a résztvevőknek bemutatták R. Törley Mária alkotását, a kamara első elnökének mellszobrát, amely a tervek szerint tavasszal már közterületen is megcsodálható lesz majd.

De mit kell tudni a pont 150 éve elhunyt első elnökről?


Valero Antal családja Spanyolországból Bécsen keresztül érkezett Magyarországra a XVIII. század végén. Nagyapja a császárvárosban sajátította el a selyemkészítés mesterségét, majd a család Pesten alapított selyemgyárat. Az eredeti üzem a mai Király–Akácfa–Dob–Kürt utcák határolta telken állt, és a város egyik első korszerű gyárának számított. Amikor ezt az üzemet kinőtték, Valero Antal Hild József tervei alapján építtette fel a Honvéd és a Markó utcák találkozásánál ma is látható új épületet, melyet 1848-ban átadott a Honvédelmi Bizottmánynak, és jelenleg a Honvédelmi Minisztérium használ.

A selyemgyártást a vállalkozó Jacquard-rendszerű szövőszékek beállításával tette hatékonnyá, de még az alapanyag is a helyben ültetett eperfákon élő selyemhernyóktól származott. Termékeivel 1843-ban és 1846-ban is nagy aranyérmet nyert az iparmű-kiállításon. Emellett részt vett a Pesti Hengermalom Társaság és a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank megalapításban is.

Utóbbi vállalkozás lett a veszte is, legalábbis egzisztenciális szempontból. 1848-ban a forradalmárok belátták, hogy csak Bécstől független nemzeti bankkal van esélyük az önállósodásra, és ezért a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankot jelölték ki jegybanknak, elnökévé pedig Valero Antalt választották. Az udvar már előtte sem igen szívelte a reformer gyárost: az 1840-es évek elején például még az esztergomi érsek felterjesztése ellenére sem kapta meg a magyar nemességet – 14 jelölt közül egyedüliként. Amikor viszont Windischgrätz 1848 karácsonyán bevonult Budapestre, lefoglalta a bank aranykészletét és eltávolította a vezetőséget. A szabadságharc bukása után – 1850-től már mint a Pesti Kereskedelmi és Iparkamara első elnöke – hiába kérvényezte, csak teljesíthetetlen feltételek mellett kapta volna vissza a gyárát. Miután a tönkretételére irányuló törekvések sikerrel jártak, fiaival elhagyta az országot, és Csehországban alapított új gyárat.

Most viszont már szobor őrzi emlékét.

Kapcsolódó Cikkek