EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 19., szombat
Nándor

Külföld

Szojuz-kényszerleszállás: Jól vannak az asztronauták – Videó!

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, kényszerleszállást hajtott végre az orosz Szojuz MSZ-10 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó legénysége csütörtökön valahol Kazahsztán területén. A Russia Today arról ír, hogy már az indítás pillanatában problémák léptek fel Szojuz rakétával.

A Szojuz MS-10 fedélzetén az amerikai Nick Hauge és az orosz Alekszej Ovcsinyin tartózkodott, amikor a kazahsztáni Bajkonurból hajnali 4 óra 40 perckor pályára állították az űrhajót. A lap úgy tudja, hogy a hordozórakéta működésénél léptek fel komoly problémák, ezért az asztronauták úgy döntöttek, visszafordulnak a Föld felé. Két perc 45 másodperccel a start után az orosz Ovcsinyin, a küldetés parancsnoka a fellövésről közvetített élő tévéadásban nyugodt hangon közölte, hogy gondok vannak a hordozórakétával. A Szojuz kapszulája hegyesebb szögben érte el a légkört, mint ahogyan az leszállásnál ideális lenne, így mondhatni nem volt túl sima az amúgy sem szokványos visszatérés.


A kényszerleszállás megkezdésekor a hadsereg ejtőernyős katonai deszantosokkal biztosította a helyszínt a mentők érkezése előtt, ugyanis nekik másfél órára volt szükségük, hogy az űrkapszulához érjenek. A NASA Twitter oldalán arról írt, hogy kapcsolatba léptek az asztronautákkal, miután az ejtőernyővel ereszkedő visszatérőkabin a kazahsztáni sztyeppén landolt, 25 kilométerre Dzsezkazgan várostól, 450 kilométerre az indítás helyétől. Úgy tudni, mindketten jól vannak, ám megfigyelésre a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző központba szállítják őket, mivel nem teljesen kifogástalan állapotban az elsődleges vizsgálatok után. A baleset kapcsán az Űrhajózási Hivatal is vizsgálatot indított.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a Szojuz MSZ-10 rakéta mentőrendszerének rendkívüli megbízhatóságát méltatta egy Twitter-üzenetben. Ebben azt is írta, hogy az összes Szojuz-FG hordozórakétát átvizsgálják.


Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes ezzel egy időben bejelentette, hogy a baleset körülményeinek teljes kivizsgálásáig felfüggesztik az űrhajós küldetéseket ezzel a típusú hordozórakétával. Hozzátette, reméli, hogy az Egyesült Államok megértő lesz a történtekkel kapcsolatban.
A Szojuz űrhajók az egyetlen utánpótlási eszközét jelentik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnak (ISS), amióta a NASA amerikai űrügynökség 2011-ben befejezte űrsiklóprogramját, de orosz közlés szerint az ISS jelenlegi személyzete hosszú időre elegendő tartalékokkal rendelkezik.

Oleg Orlov, a vezető orosz űrorvoslási kutatóközpont igazgatója a vizsgálatok után elmondta, hogy a két asztronauta jól érzi magát. Hague-nek és Ovcsinyinnek 6g-t kellett kibírnia a kényszerlandolás során.

Nick Hague úrhajós (b) Dmitry Rogozinnal, a Roszkoszmosz vezérigazgatójával beszélget a kényszerleszállás után egy kanapén pihenve, vérnyomásmérővel a karján /Fotó: EPA

Ez azt jelenti, hogy minden testrészük súlya az eredeti hatszorosára nőtt. Orlov rámutatott, hogy az űrhajósokat kiképezték hasonló terhelés elviselésére. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség tudomása szerint legutóbb 1983. szeptember 23-án került sor hasonló balesetre Szojuz típusú űrhajóval.

Alekszej Ovcsinyin a kényszerleszállás után társához hasonlóan, vérnyomásmérővel a karján /Fotó: EPA

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Százezrek tüntetnek Rómában a bevándorláspárti, új olasz kormány ellen 

  Százezrek tüntetnek Rómában a bevándorláspárti, új olasz kormány ellen 

  Ahogy a magyarországi békemenetre, úgy a Matteo Salvini által meghirdetett Olasz büszkeség napjára is az ország minden szegletéből tízezrek érkeztek az olasz fővárosba, hogy a Giuseppe Conte vezette baloldali olasz kormány, illetve annak migránsbarát intézkedései ellen tüntessenek – számol be a Magyar Nemzet.

 • Új alapokra helyeződhet Magyarország és az IMF kapcsolata

  Új alapokra helyeződhet Magyarország és az IMF kapcsolata

  Új alapokra helyeződhet Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolata a magyar gazdaság fejlődésének köszönhetően – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Washingtonban, miután találkozott Krisztalina Georgievával, az IMF új vezérigazgatójával.

 • Megtörtént az első női űrséta!

  Megtörtént az első női űrséta!

  Először hajtott végre űrsétát kizárólag női űrhajóscsapat pénteken. Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két amerikai űrhajósa a csaknem hét órásra nyúlt pénteki űrsétán az állomás akkumulátorait cserélte ki.