2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Pécs

Szükség van a határvédelemre!

Pécsett is elkészült az az elhelyezési körlet, ahol 300-nál több határvadászt és készenléti rendőrt tudnak elszállásolni. A több mint 5500 négyzetméteres épületegyüttes az országban már az ötödik olyan komplexum, amelyet az illegális migráció és a rendőri állomány bővítése miatt hoztak létre. A toborzásokra és a határvédelemre az országhatár lezárását követően is szükség van, ugyanis az illegális migráció nem szűnt meg – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány a pécsi épületegyüttes avatóján.

2015 őszén volt, hogy napi kétezer illegális migráns lépte át a magyar–horvát határt Baranyában. Október 17-én viszont befejezték az utolsó kerítésszakasz építését. Azóta tömeges migrációról nem beszélhetünk Magyarországon – hangzott el Pécsett, a határvadászoknak és készenléti rendőröknek létrehozott épületegyüttes átadóján.


A több mint 5500 négyzetméteres objektumot azért hozták létre, hogy a pécsi székhelyű határvadász-bevetési osztályt és a készenléti nemzeti nyomozó iroda osztályát el tudják helyezni, valamint a rendőröknek szállást is tudjanak biztosítani.

– Az új elhelyezési objektum akár több napon keresztül is biztosítja az állomány megfelelő bevetési képességének fenntartását, annak elhelyezését – mondta Kuczik János Zoltán, a Készenléti Rendőrség parancsnoka az átadón.


A komplexum 5,7 milliárd forintból épült meg, amiből még buszokat, terepjárókat és technikai eszközöket is beszereztek. A bővítésre és fejlesztésre azért volt szükség, mert Pécsett is közel duplájára nőtt a határokon bevethetők száma. Országos szinten egyébként 3000 fős bővülést értek el 2016 óta.

– A terelő hatás most is érezhető, hiszen Balkán kevésbé védett útvonalán most is tömegesen áramlanak magukat
menekültnek valló illegális migránsok Nyugat-Európa felé – hangsúlyozta Balogh János országos  rendőrfőkapitány.

Magyarországon Pécs mellett Győrben, Szegeden, Szombathelyen és Nagykanizsán hoztak létre hasonló komplexumot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.