2020. április 09., csütörtök
Erhard

Egyéb Nagykanizsa

Támad a csendes gyilkos

Egyre hűvösebbek az éjszakák, ezért esténként sokan már befűtenek néhány órára. Ám továbbra sem szabad megfeledkezni a szezon egyik legnagyobb veszélyforrásáról, a szén-monoxid-mérgezésről, ami miatt a napokban bajba került egy ember Zalában – fogalmaz Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Minden évben figyelmeztet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a „csendes gyilkos” okozta fokozott kockázatra, ami országszerte számos esetben szed halálos áldozatokat. – Zalában az elmúlt hat évben senki sem halt meg szén-monoxid-mérgezésben, és megfelelő odafigyeléssel ez idén is elkerülhető – mondja Cseresznyés Dániel. – A hidegebb éjszakák miatt egyre több lakásban használják tüzelő-fűtő berendezésüket, hogy komfortosabbá, melegebbé tegyék otthonukat – folytatja a szakember. – Elengedhetetlen azonban kiemelt figyelmet szentelni az ilyenkor előforduló veszélyforrásoknak, különösen a szén-monoxid jelenlétének, az égés melléktermékének.


A szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, hiszen színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél kicsit könnyebb mérgező gáz, amely a tökéletlen égés során keletkezik. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik a hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen jelei – rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság – könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén először elájul az ember, és néhány percen belül a halál is beállhat.

A legfontosabb a családunk biztonsága, figyelmeztet Cseresznyés Dániel, aki képünkön tavaly született kislányával, Hannával látható (Fotó: ZMKI)

Van azonban néhány óvintézkedés, amivel csökkenthetjük a kockázatot. Cseresznyés Dániel azt mondja, a szén-monoxid legtöbbször a nem megfelelő levegő-utánpótlás miatt halmozódik fel a helyiségben. Az elmúlt években számos otthonban újabb, fokozott légzárású ablakokra cserélték a nyílászárókat. Ez persze jó, hiszen így energiát lehet megspórolni, de minden esetben biztosítani kell az adott helyiség megfelelő légcseréjét, tehát a friss levegő bejutását még zárt ablakok esetében is.


– Éppen ezért szellőztessünk gyakrabban, és minden fűtési szezon előtt, illetve a legkisebb meghibásodás esetén is vizsgáltassuk át a tüzelő-fűtő berendezéseinket – tanácsolja szóvivő. – Életmentő lehet a szén-monoxid-érzékelő, amely a gáz alacsonyabb koncentrációját is jelzi, így még nagyobb eséllyel elkerülhető a baj.

Kapcsolódó Cikkek

  • Miskolc összefogott

    Miskolc összefogott

    „Miskolc valóban összefog! – adta hírül örömmel dr. Alakszai Zoltán önkormányzati képviselő, milyen sokan csatlakoztak a „Koronavírus – Segítsünk egymásnak!

  • Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Nem csak a diákok, a tanárok élete is átalakult. Otthonról oktatnak, sőt, mint kiderült, még többet is vállalnak a kötelezettségüknél. Jó példa a társadalmi szerepvállalásra a gyáli Molnár házaspáré.