2020. április 02., csütörtök
Áron

Egyéb Pécs

Tarolt a Gasztro Oscaron a pécsi csoki!

Több mint 12 ezer induló közül figyeltek fel Londonban azokra a csokikra, amelyeket a pécsi családi csokoládémanufaktúra készített. Az angol szervezésű világversenyen, a Great Taste Awardson (amelyet sok helyen Gasztro Oscarnak hívnak) öt kézműves csokival öt díjat zsebeltek be a pécsi készítők. És ami a legszebb az egészben, nem is ez volt az első ilyen hatalmas elismerés, amit idén kapott a pécsi manufaktúra, hiszen év elején már bizonyítottak az Academy of Chocolate Awards világversenyen is, ahonnan két díjat hozhattak el.

Az ízek kitalálója, Evelyn kereskedelmi közgazdászként végzett, most mégis az édességek között tölti minden percét. Ezt pedig nagyon jól teszi, mert amellett, hogy világversenyekre jut el, nem is tér haza üres kézzel. Legutóbb öt díjat zsebelt be.


A díjnyertes csokikat bárki megkóstolhatja

– Kis családi vállalkozásunk már több mint tíz éve foglalkozik csokoládékkal, de négy éve mi magunk is megpróbálkoztunk a készítéssel. Édesanyám és én vagyunk a csokoládék kitalálói és készítői is egyben. Büszkék vagyunk rá, hogy ma már csokoládéüzletünkben is Maya csokicsaládok sorakoznak a polcokon – meséli szerényen a kezdeteket Evelyn.

A pécsi hölgyek eleinte autodidakta módon sajátították el a csokikészítés fortélyait, de a mai napig sokat kísérleteznek az alapanyagokkal, ízekkel, és folyamatosan figyelik a trendeket.


Idén ezek az ízek öt díjat zsebeltek be a Gasztro Oscaron: 

 • konyakos fügével és karamellizált dióval töltött étcsokoládé;
 • makadámdióval és mangóval töltött szőke csokoládé;
 • ceyloni citromfűvel és karamellizált pisztáciával ízesített fehér csokoládé;
 • maja fűszerekkel és kakaóbabcsipkével dúsított mexikói étcsokoládé;
 • mandarinnal és ropogós karamellel töltött sötét tejcsokoládé.

A Great Taste Awards a világ egyik legismertebb élelmiszeripari díja, több mint tízezer terméket neveznek be a gyártók minden évben a világ minden tájáról.

– Több hónapig tart a finomságok kóstolása. A zsűri ötszáz tagból áll, és amikor bírálnak, nézik a küllemet, az ízhatást, az összetételt, és persze az sem mindegy, hogy milyen összetevőket tartalmaz az édesség – mondja Evelyn.

 

Már tíz nemzetközi díjuk van a pécsieknek különböző csokikkal.

– Ez egy nagyon komplex verseny, rengeteg séf, étterem-tulajdonos, ételkritikus és újságíró teszteli a termékeket. Ezek vaktesztek, tehát nem is tudják, azok milyen országból érkeztek – meséli Evelyn.

Magyarországról évről évre általában 4-5 manufaktúra érkezik a világversenyre.

Ezen a világversenyen 12-13 ezer induló van, és ebből csupán 1 százalék az, aki arany minősítést kaphat. Az ezüst kategóriát a nevezettek 10 százaléka érheti el, míg a bronzot megközelítőleg 30 százalék érdemelheti ki.

– Az arany hatalmas álom, de ez az ezüst kategória is sokat jelent számunkra, hiszen 13 ezerből benne lenni a 10 százalékban elég nagy megerősítés, hogy jó úton haladunk – mondja Evelyn.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megmozdult az ingatlanpiac

  Megmozdult az ingatlanpiac

  Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

 • Online játékok a könyvtárral

  Online játékok a könyvtárral

  Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.