2020. április 01., szerda
Hugó

Külföld

Tizedeken dőlhet el, milyen koalíció alakul Hessenben

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint tizedeken dőlhet el, hogy milyen koalíció alakul a németországi Hessenben, ahol vasárnap tartanak tartományi törvényhozási (Landtag-) választást.

Nógrádi György az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában elmondta, Hessen egy relatíve kicsi, de rendkívül gazdag tartomány, ahol sok minden található: kiváló egyetemek és a frankfurti tőzsde is.


A felmérések szerint az várható, hogy mindkét nagy párt 10 százalékot “esik” a választáson: a Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerhet, de 28 százalékra mérséklődhet a támogatottsága, míg Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 20 százalékra eshet. Mindeközben a zöldek is feljöttek 20 százalék körülire; az utóbbi időben minden tartományban fantasztikus győzelmet arattak – fogalmazott. Mindemellett a kispártok is erősödtek, a kommunista utódpárt és a liberálisok is – tette hozzá. Mindezek nyomán a szakértő szerint szinte bármilyen koalíció lehetséges.

Nógrádi György azt is elmondta, a hesseni választási eredménynek a berlini politikára is nagy hatása lehet. Ugyanis – mint elmondta – a napokban a CDU főtitkára úgy nyilatkozott: egy hesseni “nagy vereség” után szóba jöhet, hogy felmondják a nagykoalíciót. Így vagy be kell vonni valakit az SPD helyett, vagy ki kell írni a választásokat. Ennek következményei pedig beláthatatlanok – értékelt a szakértő az M1-en.

Kapcsolódó Cikkek