2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Szolnok

Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon.

Olyan távoli országokból érkeztek katonák a megyeszékhelyre, mint Bhután, Egyiptom, Elefántcsontpart, Grúzia, Nigéria, Marokkó, Jordánia, Ukrajna, Szlovákia és Srí Lanka. A rendőr- és civil hallgatók magyarok voltak, a nemzetközi oktatócsoportba Finnország, Görögország, Horvátország és Szerbia delegált tagokat, míg a magyar instruktorok sokat látott, nagy tapasztalattal rendelkező tisztek és főtisztek voltak.


A béke őrei lesznek a több országból érkezett megfigyelők

A tanfolyam első hetében az elméleti képzésen lesz a hangsúly. A tanulók megismerkednek a járőrözés, a bejelentéskivizsgálás és az információgyűjtés fogásaival: az ENSZ békefenntartó munkájának alapjaival, a missziók megalakításának rendjével, valamint az ezekben részt vevő szervezetek feladatrendszerével. Ezek mellett az egészségügyi ismereteiket is kibővítették. Mivel a katonai megfigyelők fegyvertelenek, a tanfolyamon kiemelt hangsúlyt kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése. A gyakorlati foglalkozások során angol nyelvű rádióhíradás, megfigyelőközpont üzemeltetése, helikopteres légi felderítés, alaki kiképzés és komplex járőrgyakorlat vár majd a katonákra, akiknek megszerzett tudásukról egy zárógyakorlaton kell majd számot adniuk.

Az oktatás végeztével és a sikeres gyakorlat után a résztvevők megszerzik a jogot arra, hogy szerepet vállaljanak az ENSZ, az EBESZ, illetve az Európai Unió által szervezett megfigyelői missziókban.

Az egészségügyi oktatás is része a tanfolyam elméleti szegmensének

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.