EUR: 320,67 Ft
CHF: 279,60 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Szolnok

Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon.

Olyan távoli országokból érkeztek katonák a megyeszékhelyre, mint Bhután, Egyiptom, Elefántcsontpart, Grúzia, Nigéria, Marokkó, Jordánia, Ukrajna, Szlovákia és Srí Lanka. A rendőr- és civil hallgatók magyarok voltak, a nemzetközi oktatócsoportba Finnország, Görögország, Horvátország és Szerbia delegált tagokat, míg a magyar instruktorok sokat látott, nagy tapasztalattal rendelkező tisztek és főtisztek voltak.


A béke őrei lesznek a több országból érkezett megfigyelők

A tanfolyam első hetében az elméleti képzésen lesz a hangsúly. A tanulók megismerkednek a járőrözés, a bejelentéskivizsgálás és az információgyűjtés fogásaival: az ENSZ békefenntartó munkájának alapjaival, a missziók megalakításának rendjével, valamint az ezekben részt vevő szervezetek feladatrendszerével. Ezek mellett az egészségügyi ismereteiket is kibővítették. Mivel a katonai megfigyelők fegyvertelenek, a tanfolyamon kiemelt hangsúlyt kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése. A gyakorlati foglalkozások során angol nyelvű rádióhíradás, megfigyelőközpont üzemeltetése, helikopteres légi felderítés, alaki kiképzés és komplex járőrgyakorlat vár majd a katonákra, akiknek megszerzett tudásukról egy zárógyakorlaton kell majd számot adniuk.

Az oktatás végeztével és a sikeres gyakorlat után a résztvevők megszerzik a jogot arra, hogy szerepet vállaljanak az ENSZ, az EBESZ, illetve az Európai Unió által szervezett megfigyelői missziókban.

Az egészségügyi oktatás is része a tanfolyam elméleti szegmensének

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.