2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Egyéb Szolnok

Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon.

Olyan távoli országokból érkeztek katonák a megyeszékhelyre, mint Bhután, Egyiptom, Elefántcsontpart, Grúzia, Nigéria, Marokkó, Jordánia, Ukrajna, Szlovákia és Srí Lanka. A rendőr- és civil hallgatók magyarok voltak, a nemzetközi oktatócsoportba Finnország, Görögország, Horvátország és Szerbia delegált tagokat, míg a magyar instruktorok sokat látott, nagy tapasztalattal rendelkező tisztek és főtisztek voltak.


A béke őrei lesznek a több országból érkezett megfigyelők

A tanfolyam első hetében az elméleti képzésen lesz a hangsúly. A tanulók megismerkednek a járőrözés, a bejelentéskivizsgálás és az információgyűjtés fogásaival: az ENSZ békefenntartó munkájának alapjaival, a missziók megalakításának rendjével, valamint az ezekben részt vevő szervezetek feladatrendszerével. Ezek mellett az egészségügyi ismereteiket is kibővítették. Mivel a katonai megfigyelők fegyvertelenek, a tanfolyamon kiemelt hangsúlyt kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése. A gyakorlati foglalkozások során angol nyelvű rádióhíradás, megfigyelőközpont üzemeltetése, helikopteres légi felderítés, alaki kiképzés és komplex járőrgyakorlat vár majd a katonákra, akiknek megszerzett tudásukról egy zárógyakorlaton kell majd számot adniuk.

Az oktatás végeztével és a sikeres gyakorlat után a résztvevők megszerzik a jogot arra, hogy szerepet vállaljanak az ENSZ, az EBESZ, illetve az Európai Unió által szervezett megfigyelői missziókban.

Az egészségügyi oktatás is része a tanfolyam elméleti szegmensének

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…