EUR: 329,39 Ft
CHF: 299,30 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Győr

Tízezer köbméter szennyvíz története

Mérföldkőnek számított Győr csatornahálózatának történetében a Petőfi téri szennyvízátemelő és a hozzá tartozó főnyomóvezeték üzembe állítása. Másfél éves működése óta a belvárosban enyhült a csatornabűz, kevesebb a betonkorrózióból adódó csatornasérülés, és javult a vízelvezetés hatékonysága.

A Pannon Víz Zrt. tájékoztatása szerint a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezetének októberi ülésén a szakemberek az építkezés néhány érdekes részletét is felelevenítették. A Mosoni-Duna parti sétányán haladva sokan nem gondolnák, hogy kevéssel a lábuk alatt egy 500 milliméterátmérőjű szennyvízcsőben naponta akár tízezer köbméternyi szennyvíz dübörög 3,5 kilométer hosszan.


A Pannon Víz munkatársai jól képzett szakemberek
Fotó: Pannon Víz Zrt.

A vezetéképítkezés legizgalmasabb része a Mosoni-Duna alatti átfúrás volt. A Rába-parti vezetékszakasz építését hónapokig hátráltatta a magas vízállás. A hatalmas markológép csak nagy nehézségek árán tudott átjutni a Rába kettős híd alatt, hogy folytathassa a munkát.

A Petőfi téri átemelő munkagödrében télen is folyt a munka. A szivattyútér kialakítása egy svédországi cég mérnökeinek útmutatása alapján készült. A szivattyúk legnagyobb szállítókapacitása másodpercenként 1100 liter. Eddig ezt egyetlen felhőszakadás alkalmával kellett igénybe venni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.