EUR: 318,19 Ft
CHF: 280,81 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Győr

Tízezer köbméter szennyvíz története

Mérföldkőnek számított Győr csatornahálózatának történetében a Petőfi téri szennyvízátemelő és a hozzá tartozó főnyomóvezeték üzembe állítása. Másfél éves működése óta a belvárosban enyhült a csatornabűz, kevesebb a betonkorrózióból adódó csatornasérülés, és javult a vízelvezetés hatékonysága.

A Pannon Víz Zrt. tájékoztatása szerint a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezetének októberi ülésén a szakemberek az építkezés néhány érdekes részletét is felelevenítették. A Mosoni-Duna parti sétányán haladva sokan nem gondolnák, hogy kevéssel a lábuk alatt egy 500 milliméterátmérőjű szennyvízcsőben naponta akár tízezer köbméternyi szennyvíz dübörög 3,5 kilométer hosszan.


A Pannon Víz munkatársai jól képzett szakemberek
Fotó: Pannon Víz Zrt.

A vezetéképítkezés legizgalmasabb része a Mosoni-Duna alatti átfúrás volt. A Rába-parti vezetékszakasz építését hónapokig hátráltatta a magas vízállás. A hatalmas markológép csak nagy nehézségek árán tudott átjutni a Rába kettős híd alatt, hogy folytathassa a munkát.

A Petőfi téri átemelő munkagödrében télen is folyt a munka. A szivattyútér kialakítása egy svédországi cég mérnökeinek útmutatása alapján készült. A szivattyúk legnagyobb szállítókapacitása másodpercenként 1100 liter. Eddig ezt egyetlen felhőszakadás alkalmával kellett igénybe venni.

Kapcsolódó Cikkek