EUR: 321,92 Ft
CHF: 283,04 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Győr

Tízezer köbméter szennyvíz története

Mérföldkőnek számított Győr csatornahálózatának történetében a Petőfi téri szennyvízátemelő és a hozzá tartozó főnyomóvezeték üzembe állítása. Másfél éves működése óta a belvárosban enyhült a csatornabűz, kevesebb a betonkorrózióból adódó csatornasérülés, és javult a vízelvezetés hatékonysága.

A Pannon Víz Zrt. tájékoztatása szerint a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezetének októberi ülésén a szakemberek az építkezés néhány érdekes részletét is felelevenítették. A Mosoni-Duna parti sétányán haladva sokan nem gondolnák, hogy kevéssel a lábuk alatt egy 500 milliméterátmérőjű szennyvízcsőben naponta akár tízezer köbméternyi szennyvíz dübörög 3,5 kilométer hosszan.


A Pannon Víz munkatársai jól képzett szakemberek
Fotó: Pannon Víz Zrt.

A vezetéképítkezés legizgalmasabb része a Mosoni-Duna alatti átfúrás volt. A Rába-parti vezetékszakasz építését hónapokig hátráltatta a magas vízállás. A hatalmas markológép csak nagy nehézségek árán tudott átjutni a Rába kettős híd alatt, hogy folytathassa a munkát.

A Petőfi téri átemelő munkagödrében télen is folyt a munka. A szivattyútér kialakítása egy svédországi cég mérnökeinek útmutatása alapján készült. A szivattyúk legnagyobb szállítókapacitása másodpercenként 1100 liter. Eddig ezt egyetlen felhőszakadás alkalmával kellett igénybe venni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.