EUR: 320,94 Ft
CHF: 282,77 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Egyéb Győr

Tízezer köbméter szennyvíz története

Mérföldkőnek számított Győr csatornahálózatának történetében a Petőfi téri szennyvízátemelő és a hozzá tartozó főnyomóvezeték üzembe állítása. Másfél éves működése óta a belvárosban enyhült a csatornabűz, kevesebb a betonkorrózióból adódó csatornasérülés, és javult a vízelvezetés hatékonysága.

A Pannon Víz Zrt. tájékoztatása szerint a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezetének októberi ülésén a szakemberek az építkezés néhány érdekes részletét is felelevenítették. A Mosoni-Duna parti sétányán haladva sokan nem gondolnák, hogy kevéssel a lábuk alatt egy 500 milliméterátmérőjű szennyvízcsőben naponta akár tízezer köbméternyi szennyvíz dübörög 3,5 kilométer hosszan.


A Pannon Víz munkatársai jól képzett szakemberek
Fotó: Pannon Víz Zrt.

A vezetéképítkezés legizgalmasabb része a Mosoni-Duna alatti átfúrás volt. A Rába-parti vezetékszakasz építését hónapokig hátráltatta a magas vízállás. A hatalmas markológép csak nagy nehézségek árán tudott átjutni a Rába kettős híd alatt, hogy folytathassa a munkát.

A Petőfi téri átemelő munkagödrében télen is folyt a munka. A szivattyútér kialakítása egy svédországi cég mérnökeinek útmutatása alapján készült. A szivattyúk legnagyobb szállítókapacitása másodpercenként 1100 liter. Eddig ezt egyetlen felhőszakadás alkalmával kellett igénybe venni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.