2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Szeged

Több kamera kellene a Mars térre

Teljesen zárt kamerarendszer kiépítéséhez kért segítséget a rendőrség az önkormányzattól – mondta Harkai László alezredes a pénteki közgyűlésen. Olvasóink szerint a Mars teret még több kamerának kellene figyelnie, de a Csillag téren és a Bartók téren is szükség van rájuk.

Sokkal körültekintőbben kell éjszakánként közlekedni a Mars téren – jelentette ki Mártha Krisztián. A fiatalnak voltak már kellemetlen tapasztalatai a város egyik legmozgalmasabb csomópontján. – Egyszer fényes nappal állt oda elém egy rosszarcú fiatal srác, hogy aprót szeretne kérni vonaljegyre. Mondtam neki, hogy nincs nálam apró, mire visszakérdezett, hogy akkor amit nálam talál, azt mind elveheti-e. Döbbenet – számolt be Krisztián. Olvasóink 26 százaléka gondolja úgy, hogy még több kamerát kellene telepíteni a térre.


Térfigeylő kamera átadása. Zuglói Lapok

Múlt héten pénteken szavazott a közgyűlés a kamerarendszer 50 millió forintos bővítéséről. Ez a fejlesztés magában foglalja egy szerverszoba kialakítását is, valamint új kamerák telepítését. Szentistványi István zöldpárti önkormányzati képviselő szerint ez személyiségi jogi kérdéseket is felvet, például a ligetben. Ahogy ő fogalmazott, ha valaki „intim vagy egyéb helyzetben” tölti az idejét a téren, azt nem szerencsés, ha más is láthatja. A megmosolyogtató megjegyzésre többen is leszögezték, hogy egy teljesen zárt rendszer létrehozásáról szól a tervezet, csak a rendőrség férhet hozzá a felvételekhez, szigorú szabályozások mellett.

A szerverszobában az összes önkormányzati kamera képe látható lesz, habár csak 26 klasszikus köztéri kamerája van a városnak. Ez a szám a liget felújítása miatt 31 újjal növekszik, valamint a Stefánián 10 új kamerát helyeznek el. Ezenfelül  a beszerzési ártól függően további 30-40 készüléket helyeznek el a városban a rendőrség segítségével.


Vasárnap esténként kalandos a Bartók tér felé sétálni – mondta Lívia. Az egyetemista lányt még nem érte kellemetlenség, de nem nyugodt, amikor a Mars térről a centrum felé sétál vasárnaponként. Olvasóink 17 százaléka szerint lenne itt szükség kamerák elhelyezésére, de ezt is megelőzi a Csillag tér 20 százalékkal. Utóbbi környéke a rendőrség bűnügyi térképén is mozgalmas, volt olyan éjszaka, amikor kétszer követtek el bűncselekményt a tarjáni csomópont közelében.

A kommentek között olvasóink néhány tippet is megosztottak. Helyszínként felmerült az Olajbányász tér, valamint a Vám tér és a Kolozsvári tér is. Jóka Renáta szerint a busz- és villamosmegállókban lenne érdemes kamerákat elhelyezni. Ennek kapcsán nem árt megjegyezni, hogy eddig az SZKT kezelte a város kameráinak jelentős részét, hiszen tömegközlekedési eszközökön is több felügyelte a közbiztonságot.

Haág Zalán képviselő megjegyezte, hogy jó lenne a kamerákat jól látható helyre felszerelni, hiszen így is erősítenék az elrettentő, bűnmegelőző hatásukat, és azokat nem csak bűnüldözésre lehetne felhasználni.

Kosik Dénes és Mihálffy Béla dorozsmai képviselők elmondása szerint a városrészben korábban már kialakítottak egy kamerarendszert, de az másfél-két éve nem működik. Kosik ezért a meglévő berendezések műszaki felmérését kérte az önkormányzattól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.