EUR: 365,93 Ft
CHF: 346,65 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Külföld

Több tucat migránst tartóztattak fel a görög hatóságok

A görög hatóságok 57 menedékkérőt fogtak el és három embercsempészt vettek őrizetbe, akik egy vitorlás hajóval akartak Olaszországba jutni a nyugat-görögországi Meszolóngi halászkikötőjéből – közölte kedden az ERT közszolgálati rádió.

A hatóságok a vitorlást a kikötő előtt tartóztatták fel. A fedélzeten talált migránsok többsége iraki állampolgár, köztük sok kiskorú is volt.


Menedékkérők legtöbbször szervezett embercsempészbandák segítségével jutnak észrevétlenül Törökországból Görögországba, s amennyiben a helyi hatóságok nem veszik nyilvántartásba őket, sikeres továbbjutásuk esetén Németországba érve már nem küldhetőek vissza Görögországba, mert ujjlenyomataikat nem rögzítették az Eurodac nevű közös adatbázisban – mondta a görög parti őrség egyik tisztségviselője.

Athén és Berlin nemrég kötött megállapodást arról, hogy a német határon elfogott menedékkérőket, akiket a görög hatóságok 2017. július 1-jét követően regisztráltak az említett adatbázisban, 48 órán belül visszaküldhetik Görögországba. Hasonló kétoldalú megállapodás van életben Berlin és Madrid között is, Rómával azonban még tárgyalásokat folytat Németország ilyen bilaterális egyezményről.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek