2020. március 31., kedd
Árpád

Külföld

Tombol a Michael hurrikán, egyre több a halálos áldozat

Tovább nőtt a Michael hurrikán halálos áldozatainak száma, tizennyolcan vesztették életüket helyi idő szerint péntek estig négy amerikai államban – közölték a helyi hatóságok.

A mentők Mexico Beach térségében a romok alatt újabb holttestet találtak – jelentette be Joseho Zahralban, a miami tűzoltóság parancsnoka és a mentési munkálatok vezetője.


Három újabb halálesetet jelentettek a floridai Jackson megyei Mariannából is – közölte Lou Roberts sheriff.

A floridai part menti városokban, így Mexico Beachben, Port St. Joe-ban és Panama Cityben folytatódik a romok átvizsgálása, Panhandle-ben a célra kiképzett kutyákkal, drónokkal és nehéz munkagépekkel is kutatnak esetleges további áldozatok után.


Brock Long, az Országos Katasztrófa-elhárítási Hivatal (FEMA) vezetője is megerősítette, hogy várhatóan nőni fog az áldozatok száma, mert a legsúlyosabban érintett területekre még nem jutottak el a mentőszolgálatok.

A houstoni székhelyű önkéntes mentőhálózat és a CrowdSource Rescue civil mentőszervezet közölte, hogy munkatársaik folytatják a kutatást a mintegy 2100 eltűnt, illetve nehéz helyzetben lévő, segítségre szoruló ember után Floridában, ahol a FEMA bulldózerekkel, mintegy 1700 keresővel és 300 mentőkocsival vesz részt a kutatásban.

A viharnak Floridában kilenc, Georgiában egy, Észak-Karolinában három, Virginiában pedig öt halálos áldozata van. A legtöbben a floridai Panama Cityben szenvedték meg a vihart.

Floridától Virginiáig több mint egymillió háztartásban nincs áram, a kórházak is egyelőre generátorokkal működnek.

A Michael, amely alig két nap alatt erősödött tropikus viharból a Saffir-Simpson skála szerinti 4-es erősségű hurrikánná, szerdán óránként 250 kilométeres széllökésekkel ért partot Florida északnyugati partvidékén és egyes városokat – például Panama Cityt és Mexico Beachet – teljesen letarolt. Mexico Beachen a szél – Brock Long tájékoztatása szerint – három és fél, négy és fél méteresre korbácsolta a tenger hullámait, így a város teljesen víz alá került. Long arra sürgette a helybélieket, hogy az újjáépítésnél a korábbinál erősebb alapokon álló és a viharoknak ellenállóbb házakat húzzanak fel.

Észak-Karolinában és Virginiában folyamatosan zuhog az eső, a trópusi ciklonná “szelídült” Michael pénteken a virginiai Norfolknál és Virginia Beachnél tombolt. A meteorológusok előrejelzései szerint ezt követően a nyílt óceán felé tart.

Kapcsolódó Cikkek