2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Belföld

Továbbra is durva a migrációs nyomás az európai határoknál

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint fennáll az illegális migrációs nyomás az európai határoknál, bár vannak egyre hatékonyabb lépések bizonyos tagállamok részéről ezzel szemben.

Kovács Zoltánt az M1 aktuális csatornán csütörtök este arról kérdezték, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán sajtótájékoztatón közölte: Magyarország megerősítette a déli határ védelmét, miután felajánlotta segítségét Horvátország mellett a balkáni migrációs útvonallal érintett összes országnak.


A kormányszóvivő mértékadó becslésnek nevezte, hogy 70 ezer migráns lehet úton a Balkánon. Hozzátette: a rossz idő beköszönte előtt, ha nagyobb tömeg zsúfolódik össze, inkább bekövetkeznek azok az események, mint a bosnyák-horvát határon, ahol migránsok csaptak össze rendőrökkel szerdán.

Hangsúlyozta: Magyarország megerősíti a rendőri és határvadász jelenlétet a magyar-horvát határszakaszon, valamint felajánlották segítségüket a bosnyák és a horvát szerveknek. Macedóniában és Szerbiában is vannak magyar rendőrök olyan határszakaszokon, ahol sok migráns jelenik meg – tette hozzá.


Kovács Zoltánt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítéséről is kérdezték. Azt mondta: megvan erre a fedezet, és ez az első lépés abban a folyamatban, amelyet a lakástakarék-pénztárakkal kapcsolatban ígért a kormány. Hangsúlyozta: az a cél, hogy a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban legyen az állam által adott kedvezményes kölcsönből lakás. Úgy fogalmazott: várható, hogy “az előttünk álló konzultációban” megkérdezik, milyen más formában gondolkodnak, mit tartanak támogatandónak a magyarok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Jogszabálycsomag készült a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésére, a cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás – jelentette be a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Advent a Várkert Bazárban

  Advent a Várkert Bazárban

  Bíró Eszter interaktív családi koncertje, Snétberger Ferenc zenei estje, Both Miklós ősbemutatója és a Random Trip koncertje, kortárs iparművészeti vásár, valamint ingyenes családi és gyermekprogramok az ünnepi készülődés jegyében – idén is várjuk az érdeklődőket a Várkert Bazárban advent idején.

 • Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól – tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.