EUR: 345,15 Ft
CHF: 320,14 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Külföld

Tudta? A csokoládébarna labrador élete rövidebb – na de miért?

A csokoládébarna labrador élete rövidebb, mint a fekete vagy sárga szőrűé, ez valószínűleg a beltenyésztés számlájára írható – állapította meg egy tanulmány.

A Sydney-i Egyetem tudósai vezette kutatócsoport mintegy 33 ezer nagy-britanniai labrador retriever adatait elemezte.


Azt találták, hogy a csokoládébarnák átlagosan 10 százalékkal élnek rövidebb ideig, mint a feketék és a sárgák. Az utóbbiak átlagosan 12,1 évig éltek.

A csokoládébarnáknak kétszer nagyobb volt az esélyük, hogy fülgyulladást, négyszer nagyobb, hogy gennyes bőrgyulladást (pyotraumás dermatitiszt) kapjanak.


“A szőrzet színe és a betegségek közötti összefüggés a barna pigmentáció tenyésztésének nem várt következménye lehet” – mondta Paul McGreevy, a Canine Genetics and Epidemiology című szaklap friss számában közölt tanulmány egyik szerzője.

A csokoládészín recesszíven öröklődik a kutyákban, ezért mindkét szülőnek hordoznia kell az adott szőrzetszínnel kapcsolatos gént, hogy a kölykök is csokoládébarnák legyenek. Az embernél a szem kék színe öröklődik hasonlóan.

“Valószínű, hogy azok a tenyésztők, akik csokoládészínű kutyákat szeretnének, csak ugyanilyen szőrű kutyákat szaporítanak. Ezért lehetséges, hogy az így kapott génkészlet nagyobb arányban tartalmaz bőr- és fülgyulladásra hajlamosító géneket” – mondta McGreevy.

A tanulmány a Royal Veterinary College londoni állatorvosi egyetem szakembereivel együtt készült. Lehetséges, hogy az Ausztráliában élő labradorokra is kiterjesztik a kutatást. Ausztráliában és az Egyesült Államokban is ez a legnépszerűbb kutyafajta.

Kapcsolódó Cikkek