EUR: 332,35 Ft
CHF: 303,19 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Nyíregyháza

Új lakók érkeztek az állatkertbe

Különleges külsejű varacskos disznók érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. Bár a fajból hiányzik a könnyedség és az elegancia, alkalmazkodóképessége páratlan.

Ez a közepes termetű párosujjú patás nagy fejjel, rövid nyakkal, erős testtel és durva, sörteszerű szőrzettel rendelkezik. Nevét a fején lévő hat porcos kinövésnek köszönheti, amely valószínűleg a szem és a pofa védelmét szolgálja, ráadásul szemfogai jellegzetes agyarrá módosultak, akár 30 centiméter hosszúak is lehetnek, így különleges külsőt kölcsönöznek az afrikai szavannák jellegzetes sertésféléjének. Hosszú, vékony lábaival igen gyorsan tud futni, akár 50 kilométer per órás sebességre is képes, s futás közben bojtos farkát felfelé mereszti. Mivel verejtékmirigyei nincsenek, elsősorban a füves szavannák azon részeit részesíti előnyben, ahol lehetősége van egy kis dagonyázásra, hogy a bőrére tapadt sárréteggel védje testét a nap sugarai és az élősködők ellen.


A felnőtt kanok általában magányosan élnek, a többi állat viszont családi csoportokat alkotva kutat táplálék után

A Nyíregyházi Állatpark afrikai bemutatójában a sertésféléket képviseljék a varacskos disznók

A felnőtt kanok általában magányosan élnek, a többi állat viszont családi csoportokat alkotva kutat táplálék után, amely elsősorban fűfélékből, lágyszárú növényekből és gumókból áll. Rövid nyaka miatt sokszor le kell térdelnie a táplálkozáshoz, ezért a csülökízületek védelme érdekében speciális csülökpárnák alakultak ki a lábán. A malacok 170 napi vemhesség után jönnek világra egy fűvel bélelt üregben, s 10 napos koruktól fogva követik anyjukat. A Nyíregyházi Állatpark új csapata jelenleg két ivarérett nőstényből és egy-egy kan süldőből áll, amelyek a hollandiai Arnhem állatkertjéből érkeztek, hogy a Nyíregyházi Állatpark afrikai bemutatójában a sertésféléket képviseljék. A konda jó választásnak bizonyult, mert folyamatos mozgásukkal felpezsdítik a fekete kontinens élővilágát bemutató területet.

Folyamatos mozgásukkal felpezsdítik a fekete kontinens élővilágát bemutató területet

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.