EUR: 345,27 Ft
CHF: 320,36 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Újabb fejlemények a dél-franciaországi túszdráma kapcsán

Őrizetbe vettek kedden hat embert a francia hatóságok a dél-franciaországi Carcasonne-ban és Trebes-ben márciusban egy iszlamista által elkövetett, négy áldozatot követelő túszdrámával összefüggésben.

A tájékoztatások szerint az áradások által sújtott és jelenleg is mentési munkálatok alatt lévő Trebes-ben több helyen egyszerre történtek reggel 6 órakor az előállítások, amelyekhez mintegy száz kommandóst mozgósítottak.


A rendőrség jelenleg házkutatásokat tart, a kihallgatások pedig Toulouse-ban folynak.

Az őrizetbe vettek a támadó családtagjai, illetve a baráti köréhez tartozó emberek, akikről azt gyanítják, befolyásolták őt, illetve tudhattak arról, hogy merényletet tervez.


A marokkói születésű, de 2004 óta francia állampolgárságú 25 éves Radouane Lakdim március 23-án a carcassonne-i otthona előtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt a vezetőjére és portugál utasára, egyikük meghalt.

Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán -, majd a közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte.

Arnaud Beltrame, a csendőrség 44 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim őt is halálosan megsebesítette.

Az iszlamista egy pisztollyal, egy késsel és házi készítésű robbanószerkezetekkel hajtotta végre a támadássorozatot. A merénylőt a francia csendőrök lelőtték, amikor megrohamozták a szupermarketet.

A titkosszolgálatok által iszlamista kapcsolatai miatt 2014 óta nyilvántartott Lakdim élettársát, Marine P-t, az iszlám hitre áttért francia nőt március végén terrorcselekményben való bűnszövetkezet gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték. Francois Molins párizsi főügyész akkor elmondta, hogy a büntetlen előéletű nő 16 évesen tért át az iszlám hitre, és gyorsan radikalizálódott.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek