EUR: 361,58 Ft
CHF: 341,55 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Egyéb IV.kerület

Újpesten is elindul a cukorbetegségről szóló iskolai felvilágosító program!

Iskolai felvilágosító program indult pedagógusoknak, szülőknek és gyerekeknek a cukorbetegséggel kapcsolatban. Célja, több ismeretet adni a betegségről és segíteni a diabéteszes gyermekek jobb beilleszkedését az oktatási intézményekbe. A novembertől decemberig tartó program öt általános iskolában kezdődik, köztük az újpesti Lázár Ervinben is.

Magyarországon közel egymillió embert érint a cukorbetegség, közülük ötvenezren 1-es típusú diabéteszesek

A KiDS programot a Nemzetközi Diabetes Szövetség hozta létre, Magyarországon a Sanofi gyógyszercég támogatásával és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével valósul meg, amely a gyakorlati képzést vállalta magára. Az egyelőre pilotként induló program öt általános iskolában kezdődik – köztük az újpesti Lázár Ervin Általános Iskolában –, a cél pedig a „jó gyakorlat” országossá tétele. A szülőknek alternatív szülői értekezletet, a gyerekeknek és pedagógusoknak tematikus napokat tartanak majd.

Stella Péter, a KiDS program magyarországi bevezetését támogató Sanofi orvos igazgatója úgy vélte, nemcsak abban áll a felelősségük, hogy gyártóként jó készítményeket és terápiás lehetőségeket kínáljanak, hanem abban is, hogy olyan ismeretanyagot juttassanak el a lakossághoz, amelynek segítségével könnyebben együtt lehet élni egy-egy krónikus betegséggel.


Kiss János Tibor, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon közel egymillió embert érint a cukorbetegség, közülük ötvenezren 1-es típusú diabéteszesek. Mint mondta, szinte minden óvodába, iskolába jár már diabéteszes gyerek, és ez tipikusan egy olyan betegség, ami egészségnevelést kíván, illetve fontos, hogy minél több gyermek, szülő és pedagógus képes felismerni a cukorbetegség jeleit.

Kapcsolódó Cikkek