2020. január 21., kedd
Ágnes

Egyéb Tatabánya

Ünnepel a szimfonikus zenekar

Fennállása 120 éves évfordulóját ünnepli Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara. A jubileum előtt koncertsorozattal tiszteleg az együttes, ennek első hangversenyét a zene világnapján tartották a Jászai Mari Színházban. Schmidt Csaba polgármester köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a szimfonikus zenekar a város legrégebbi civil közössége.

A 120 esztendős múlt szorosan összefonódik városunk történelmével és annak minden jellegzetes pillanatával – fogalmazott a városvezető. – Ez a jubileum nemcsak a zenekar ünnepe, hanem egyben Tatabánya büszkesége is. Kívánok a zenészeknek további sikeres, produktív fellépésekben gazdag éveket, bízva abban, hogy a még kerekebb évfordulókat is közösen ünnepelhetjük.


A 120 esztendős múlt szorosan összefonódik a város történelmével

A zenekar elődjét 1899-ben alapították, kezdetben az akkori bányászok zenei igényeinek kielégítésre és szabadidős szórakoztatására volt hivatott. Megalakulását követően a MÁK Rt. is a zenekar támogatói közé állt, ami sokat lendített az együttes helyzetén. Tovább bővült a zenészek száma, kibővült a fellépések köre, valamint a politika terén is szerepet vállalt a banda. A világháborúk és az egyéb nemzeti történelmi események hatására a zenekar sok mindenen ment keresztül, aminek révén váltották egymást a karmesterek, és a létszám is sűrűn változott. Az áttörést a második világháború utáni időszak hozta meg, amikor a zenekar játszási listájába bekerültek a zeneirodalom klasszikusai. A fiatalok, munkások és orvosok révén a hallgatóság is egyre szélesebb körű lett. A komolyzenei profil 1957-től vált elsődlegessé, és az együttes sikere azóta is töretlen.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.