EUR: 332,36 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Életmód

Utánunk nézhet-e a HR-es a közösségi oldalakon?

Minden álláskereső tudja, hogy a Facebook-profilját többnyire átnézik leendő munkahelyén, és nem mindegy, hogy mit találnak ott. De vajon a munkáltatónak joga van-e ehhez? A szakértő szerint igen, de csak bizonyos feltételekkel.

Csak a munka szempontjából fontos adatokat nézhetik meg (fotó:Pixabay)

Deli Petra Eszter, WTS Klient jogi szakértője szerint ez csak akkor megengedett, ha a pályázót tájékoztatták róla.


„A munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell a pályázót, ha a kiválasztási eljárás során megtekinti valamely közösségi oldalon lévő profilját” – mondta a szakértő szakszervezetek.hu-nak. A tájékoztatás után csak azokat az adatokat nézheti meg, amelyek a munka szempontjából fontosak. A közösségi oldalakról gyűjtött információkat tilos tárolni vagy továbbküldeni. A szakértő szerint az Európai Unió 2018. május 25-étől hatályos általános adatvédelmi rendeletén túl a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelenleg is érvényes gyakorlata az iránymutató a személyes adatok munkahelyi kezelésére. Az úgynevezett 29-es, a nemzetközi szakmai munkacsoport iránymutatásait is folyamatosan figyelni kell. E szerint például nem lehet olyan álláshirdetést feladni, amelyből nem derül ki a hirdető cég neve, ez esetben ugyanis aránytalanul sérülnek a jelentkezők jogai, akik nem kapnak elegendő tájékoztatást, miközben kiadják saját személyes adataikat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem kell félni a Z generációtól

  Nem kell félni a Z generációtól

  – Amikor a felsővezetők félnek ezeket a fiatalokat alkalmazni, akkor sztereotípiáktól félnek, amelyek az egyén szintjén torzítanak – mondta Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja a Société Budapest – Felsővezetői klub elnevezésű pódiumbeszélgetése kapcsán.

 • Mit lásson a HR-es a Facebookon?

  Mit lásson a HR-es a Facebookon?

  A mai világban a digitális jelenlét megkerülhetetlen, és biztosak lehetünk abban, hogy az álláskeresés során a HR-es ránk fog keresni a közösségi oldalakon.

 • Őszköszöntő italok

  Őszköszöntő italok

  A tikkasztó hőségben jól kitanultuk a frissítő koktélok készítését, ősszel viszont a nyugodt kortyolgatásra szakíthatunk időt barátainkkal.