2020. április 04., szombat
Izidor

Életmód

Utánunk nézhet-e a HR-es a közösségi oldalakon?

Minden álláskereső tudja, hogy a Facebook-profilját többnyire átnézik leendő munkahelyén, és nem mindegy, hogy mit találnak ott. De vajon a munkáltatónak joga van-e ehhez? A szakértő szerint igen, de csak bizonyos feltételekkel.

Csak a munka szempontjából fontos adatokat nézhetik meg (fotó:Pixabay)

Deli Petra Eszter, WTS Klient jogi szakértője szerint ez csak akkor megengedett, ha a pályázót tájékoztatták róla.


„A munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell a pályázót, ha a kiválasztási eljárás során megtekinti valamely közösségi oldalon lévő profilját” – mondta a szakértő szakszervezetek.hu-nak. A tájékoztatás után csak azokat az adatokat nézheti meg, amelyek a munka szempontjából fontosak. A közösségi oldalakról gyűjtött információkat tilos tárolni vagy továbbküldeni. A szakértő szerint az Európai Unió 2018. május 25-étől hatályos általános adatvédelmi rendeletén túl a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelenleg is érvényes gyakorlata az iránymutató a személyes adatok munkahelyi kezelésére. Az úgynevezett 29-es, a nemzetközi szakmai munkacsoport iránymutatásait is folyamatosan figyelni kell. E szerint például nem lehet olyan álláshirdetést feladni, amelyből nem derül ki a hirdető cég neve, ez esetben ugyanis aránytalanul sérülnek a jelentkezők jogai, akik nem kapnak elegendő tájékoztatást, miközben kiadják saját személyes adataikat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Élesztő aszalványból

  Élesztő aszalványból

  Sokan nem tudják, hogyan készíthetnek házilag élesztőt. Ez a tudomány akkor kerül leginkább előtérbe, amikor valamiért nem tudnak kimenni az emberek vásárolni és hirtelen kellenének a hozzávalók egy süteményhez.

 • Mindent a fülnek!

  Mindent a fülnek!

   A zene álomba ringat, kikapcsol, hobbi és információ egyszerre. Ennek a szabadidős tevékenységnek nagyon sokan és sokat hódolnak.

 • Alkossanak, rajzoljanak együtt!

  Alkossanak, rajzoljanak együtt!

  A rajzolás ősidők óta az egyik legérdekesebb önkifejezési forma. Mint tudható, a spanyolországi altamirai barlang tele volt rajzokkal, emberőseink így akartak üzenni a jövőnek.