EUR: 322,52 Ft
CHF: 282,86 Ft
2018. november 14., szerda
Aliz

Életmód

Utánunk nézhet-e a HR-es a közösségi oldalakon?

Minden álláskereső tudja, hogy a Facebook-profilját többnyire átnézik leendő munkahelyén, és nem mindegy, hogy mit találnak ott. De vajon a munkáltatónak joga van-e ehhez? A szakértő szerint igen, de csak bizonyos feltételekkel.

Csak a munka szempontjából fontos adatokat nézhetik meg (fotó:Pixabay)

Deli Petra Eszter, WTS Klient jogi szakértője szerint ez csak akkor megengedett, ha a pályázót tájékoztatták róla.


„A munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell a pályázót, ha a kiválasztási eljárás során megtekinti valamely közösségi oldalon lévő profilját” – mondta a szakértő szakszervezetek.hu-nak. A tájékoztatás után csak azokat az adatokat nézheti meg, amelyek a munka szempontjából fontosak. A közösségi oldalakról gyűjtött információkat tilos tárolni vagy továbbküldeni. A szakértő szerint az Európai Unió 2018. május 25-étől hatályos általános adatvédelmi rendeletén túl a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelenleg is érvényes gyakorlata az iránymutató a személyes adatok munkahelyi kezelésére. Az úgynevezett 29-es, a nemzetközi szakmai munkacsoport iránymutatásait is folyamatosan figyelni kell. E szerint például nem lehet olyan álláshirdetést feladni, amelyből nem derül ki a hirdető cég neve, ez esetben ugyanis aránytalanul sérülnek a jelentkezők jogai, akik nem kapnak elegendő tájékoztatást, miközben kiadják saját személyes adataikat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség a fogyatékos embereknek

  Segítség a fogyatékos embereknek

  A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

 • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

  Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

  A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.

 • Így előzhetjük meg a karácsonyi stresszt

  Így előzhetjük meg a karácsonyi stresszt

  A november lassan már egyet jelent az adventi készülődéssel: ünnepi zene szól az üzletekben, a plázákban „kinőttek” az első karácsonyfák, nekünk pedig görcsbe rándul a gyomrunk, ahogy az előttünk álló egy hónapra gondolunk.