EUR: 316,99 Ft
CHF: 279,41 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Életmód

Utánunk nézhet-e a HR-es a közösségi oldalakon?

Minden álláskereső tudja, hogy a Facebook-profilját többnyire átnézik leendő munkahelyén, és nem mindegy, hogy mit találnak ott. De vajon a munkáltatónak joga van-e ehhez? A szakértő szerint igen, de csak bizonyos feltételekkel.

Csak a munka szempontjából fontos adatokat nézhetik meg (fotó:Pixabay)

Deli Petra Eszter, WTS Klient jogi szakértője szerint ez csak akkor megengedett, ha a pályázót tájékoztatták róla.


„A munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell a pályázót, ha a kiválasztási eljárás során megtekinti valamely közösségi oldalon lévő profilját” – mondta a szakértő szakszervezetek.hu-nak. A tájékoztatás után csak azokat az adatokat nézheti meg, amelyek a munka szempontjából fontosak. A közösségi oldalakról gyűjtött információkat tilos tárolni vagy továbbküldeni. A szakértő szerint az Európai Unió 2018. május 25-étől hatályos általános adatvédelmi rendeletén túl a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelenleg is érvényes gyakorlata az iránymutató a személyes adatok munkahelyi kezelésére. Az úgynevezett 29-es, a nemzetközi szakmai munkacsoport iránymutatásait is folyamatosan figyelni kell. E szerint például nem lehet olyan álláshirdetést feladni, amelyből nem derül ki a hirdető cég neve, ez esetben ugyanis aránytalanul sérülnek a jelentkezők jogai, akik nem kapnak elegendő tájékoztatást, miközben kiadják saját személyes adataikat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Olyan rákkeltő anyagot mért határérték feletti mennyiségben a kínai Flying Tiger őrölt gyömbértermékében a NÉBIH, amely az emberi örökítőanyagon keresztül a születendő gyermekeknél súlyos mutációt okozhat, ezért figyelmeztetnek: aki ilyet vett, ne fogyassza el.

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.

 • Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Az élettolvaj visszatért! Urmai Gabriella hősei ezúttal is hús-vér emberek, történeteiket egy izgalmas, vérfagyasztóan szép és misztikus nyomozás során tárja elénk az író, miközben lerántja a leplet a 12 holttest titkáról.