2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Székesfehérvár

Változások az Alba Regiánál

Megkezdődött a zenekari évad a megyeszékhelyen. Mégpedig három bérletsorozattal. Az ifjúság zenei élvezetét és alakítandó műélvezetét a Partitúra-, a felnőttek örömét a Farkas Ferenc-bérlet jelenti, míg a kamarazene kedvelőihez szólnak a Somorjai Ferenc kamara zenekari hangversenysorozat előadásai. A fiataloknak Rómeó és Júlia – ahogy Prokofjev látja adta elsőre a hallgatni valót, míg a felnőttek a Csupa romantika előadást élvezhették, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével. Prokofjev a felnőttekhez is „beköszönt”, a Római és Júlia szvit 9 tételével.

Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezetője esetében apáról fiúra „szállt” az együttes, hiszen édesapja a zenekar csellistája, művészeti vezetője volt, míg az ifjabb Major a társulatot vezeti.  Nagy változás állt be a zenekar életében, hiszen alig lehet látni már a „régi” zenészeket a színpadon.


– A változás nem a mi döntésünk volt. Ahhoz, hogy egy zenekar professzionálisan működjön, és a muzsikusok közalkalmazotti státuszba kerüljenek, feltétele volt a próbajáték. Ez pedig nehéz és kemény munka. Ezt voltak, aki vállalták, és voltak, akik nem – mondta a vezető.

A zenekar nagy változás előtt áll, folytatja robbanásszerű, gyors előmenetelét.


A zenekar jó és profi, minősített lesz Fotó: arso

– Pedig nagy kérdés volt kezdetben, hogy tudunk-e annyi zenészt mozgósítani, amennyi a fejlődéshez szükséges? A másik bizonytalanság az volt, hogy a közönség miként fogadja a létünket? Mindkét kérdésre pozitív választ adott a mögöttünk hagyott időszak.  A fejlődés érdekében most olyan muzsikus csapatot kell létrehoznunk, akiknek nem a munkahelye, hanem hivatása az együttes. Bővítenünk kell az álláshelyeink számát, mert sok kisegítő közreműködővel kell dolgoznunk a minőség érdekében. Még nem nagy, hanem kamarazenekar vagyunk hivatalosan, ezért kell bővítenünk. Minősített zenekarrá akarunk lenni, ehhez meg kell felelni a feltételeknek. De arról szól minden napunk, hogy minőségi programjainkkal kiszolgáljuk a város zeneszerető közönségét.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.