EUR: 321,92 Ft
CHF: 283,04 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Belföld

Van még némi tartalék a munkaerőpiacon

Van még némi tartalék a munkaerőpiacon, az ipari és a gyártással foglalkozó területeken friss megoldásokkal enyhíthető a munkaerőhiány, ehhez azonban korábbi évekénél lényegesen többet kell tenni a toborzási munka terén – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Juhász Csongor, a Prohumán munkaerő-kölcsönző vezetője.

A lap keddi számában az évente mintegy tízezer munkavállalót kölcsönző cég vezetője kifejtette, új megoldásokkal az elmúlt időszakban csaknem háromezer közmunkást tereltek át a termelő szektorba, és közvetítettek ki a világ legnagyobb vállalatainak magyarországi üzemeibe.


Robbanásszerű a munkaerőhiány növekedése, tavaly év végéhez képest tizennégy százalékos a növekedés, az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal összehasonlítva pedig huszonhat százalékos ugrást jelent, mintegy harmadával emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma – sorolta. Mindez azonban véleménye szerint nem jelenti azt, hogy ne lenne még némi tartalék a munkaerőpiacon. Bizonyos szegmensekben – elsősorban a termelő iparágakban – vannak olyan hatékony módszerek,

amelyekkel részint még lehet kezelni az égető munkaerőhiányt, példaként említette, hogy a klasszikus munkaerő-toborzó módszerek már nem elegendőek, lokálisabban kell dolgozni és gondolkozni.


“Azt látjuk, hogy ha mi megyünk el a munkavállalókért, ha az ő nyelvükön szólítjuk meg őket, ha minőségi közlekedési szolgáltatást vagy szállást biztosítunk a részükre, sokan hajlandóak tartósan is munkát vállalni” – mondta. Az ipari és adminisztratív területeken van még egyfajta rejtett, statikus tartalék a munkaerőpiacon, amelyek kiaknázása a HR-szakemberektől és a cégektől is komoly fejlődést igényel: hatékonyan kell például elérni azokat az embereket, akik az elmúlt években

kiszorultak a piacról, esetleg közmunkában dolgoznak.

A másik jelentős kihívás a munkaerő megtartása, hiszen a cégek a szűkös kínálat miatt igyekeznek egymástól is elcsábítani a dolgozókat – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ennyit kapott a három áldozatot követelő balesetet okozó férfi

  Ennyit kapott a három áldozatot követelő balesetet okozó férfi

  Jogerősen 2 év 10 hónap fogházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék pénteken azt a férfit, aki három halálos áldozatot követelő közúti balesetet okozott 2017 októberében Debrecenben, a 4-es főút elkerülő szakaszán – közölte a törvényszék szóvivője az MTI-vel.

 • ITM-államtitkár: A magyarok világszínvonalú alkotásokra képesek

  ITM-államtitkár: A magyarok világszínvonalú alkotásokra képesek

  A magyarok világszínvonalú alkotásokra képesek, “ott vannak a szeren”, a sportinnovációban éppúgy, mint a nemzetközi szinten is versenyképes egészségügyi innovatív vállalkozások mezőnyében – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára pénteken a szellemi tulajdon világnapján, a Millenniumi díjak átadásán.

 • A magyar pénzügy-számviteli környezet versenyelőny a magyar gazdaság számára

  A magyar pénzügy-számviteli környezet versenyelőny a magyar gazdaság számára

  A magyar pénzügyi-számviteli környezet versenyelőny a magyar gazdaság számára, ennek kiaknázásához azonban elengedhetetlenek a jól képzett pénzügyi-számviteli szakemberek, a jövő az ő kezükben van – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára pénteken, az országos pénzügyi szakmai tanulmányi verseny ünnepélyes eredményhirdetésén.