2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Veszprém

Veszprémben is megoldott az utcán élők elhelyezése

Október 15-étől fontos változás lépett életbe a hazai hajléktalanellátással kapcsolatban: a dolgozók számára ekkor kezdődött a téli szezon, és ekkortól érvényes az új törvényi szabályozás is, amelynek értelmében a hajléktalanok nem tartózkodhatnak életvitelszerűen közterületen.

A hajléktalanellátásról tájékozódott Veszprémben Fülöp Attila (fotó: Kovács Bálint)

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Veszprémbe látogatott, hogy a Befogadás Háza vezetőivel és Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével megvitassák a hajléktalanellátás helyzetét és a téli időszakra való felkészülést.


– A vízzel, villannyal, fűtéssel mindig akadnak kisebb problémák, elsősorban ezeket szeretnénk korszerűsíteni, emellett bővítést is tervezünk: új részekkel toldanánk meg az éjjeli menedékhelyet, lifttel és lépcsővel kapcsolnánk össze az első szinttel, és egy kicsit átláthatóbbá tennénk az egész házat – mondja Szaller Péter intézményvezető, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi koordinátora. A fejlesztésre összesen 196 millió forintot nyert az intézmény; a munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek és őszre elkészülhet a felújítás.

Várhatóan tavasszal kezdődik meg a Befogadás Háza felújítása (fotó: Kovács Bálint)

Némedi Lajos alpolgármester szerint azt azért ki kell emelni, hogy a szeretetszolgálat lelkiismeretes munkájának köszönhetően jelenleg is adott minden feltétel, hogy senkinek ne kelljen folyamatosan az utcán töltenie a napjait. Az intézmény mintegy 250-260 fővel tartja a kapcsolatot a megyeszékhelyen, őket a nappali melegedőben és az éjjeli menedékhelyen, valamint az átmeneti szálláson privát beszélgetéseknek helyet adó interjúszoba, konyha, csomagmegőrző és mosoda is várja.


A Befogadás Háza felkészült a téli hajléktalan-ellátásra (fotó: Kovács Bálint)

Utóbbiban közfoglalkoztatási rendszer szerint, pozitív példát mutatva egy hajléktalan mos, de hasonló elv mentén vehetnek részt az érintettek a közterület tisztán tartásában, valamint egy kisebb kertészet működtetésében a Házgyárin, amelynek terményeit a szociálisan rászorultak között osztják ki.

Az éjjeli menedékhelyen emellett a kórházi ellátásból kikerülőknek lábadozószobákat is fenntartanak, illetve egy úgynevezett roborálószobát, ahol a korábban utcán élő hajléktalanok megerősödését segítik. A téli időszakban ezenfelül a nappali melegedő népkonyhaként is üzemel: mindenkinek egy tál meleg ételt osztanak, és krízishelyzetben alacsony küszöbű férőhelyként éjszakára is megnyitják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Beszédszintetizátor, legórobot, CNC-marógép, lézervágó, 3D-s nyomtató és pendrive-ról vezérelhető varrógép is helyet kapott a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében újonnan kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.