EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Veszprém

Veszprémben is megoldott az utcán élők elhelyezése

Október 15-étől fontos változás lépett életbe a hazai hajléktalanellátással kapcsolatban: a dolgozók számára ekkor kezdődött a téli szezon, és ekkortól érvényes az új törvényi szabályozás is, amelynek értelmében a hajléktalanok nem tartózkodhatnak életvitelszerűen közterületen.

A hajléktalanellátásról tájékozódott Veszprémben Fülöp Attila (fotó: Kovács Bálint)

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Veszprémbe látogatott, hogy a Befogadás Háza vezetőivel és Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével megvitassák a hajléktalanellátás helyzetét és a téli időszakra való felkészülést.


– A vízzel, villannyal, fűtéssel mindig akadnak kisebb problémák, elsősorban ezeket szeretnénk korszerűsíteni, emellett bővítést is tervezünk: új részekkel toldanánk meg az éjjeli menedékhelyet, lifttel és lépcsővel kapcsolnánk össze az első szinttel, és egy kicsit átláthatóbbá tennénk az egész házat – mondja Szaller Péter intézményvezető, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi koordinátora. A fejlesztésre összesen 196 millió forintot nyert az intézmény; a munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek és őszre elkészülhet a felújítás.

Várhatóan tavasszal kezdődik meg a Befogadás Háza felújítása (fotó: Kovács Bálint)

Némedi Lajos alpolgármester szerint azt azért ki kell emelni, hogy a szeretetszolgálat lelkiismeretes munkájának köszönhetően jelenleg is adott minden feltétel, hogy senkinek ne kelljen folyamatosan az utcán töltenie a napjait. Az intézmény mintegy 250-260 fővel tartja a kapcsolatot a megyeszékhelyen, őket a nappali melegedőben és az éjjeli menedékhelyen, valamint az átmeneti szálláson privát beszélgetéseknek helyet adó interjúszoba, konyha, csomagmegőrző és mosoda is várja.


A Befogadás Háza felkészült a téli hajléktalan-ellátásra (fotó: Kovács Bálint)

Utóbbiban közfoglalkoztatási rendszer szerint, pozitív példát mutatva egy hajléktalan mos, de hasonló elv mentén vehetnek részt az érintettek a közterület tisztán tartásában, valamint egy kisebb kertészet működtetésében a Házgyárin, amelynek terményeit a szociálisan rászorultak között osztják ki.

Az éjjeli menedékhelyen emellett a kórházi ellátásból kikerülőknek lábadozószobákat is fenntartanak, illetve egy úgynevezett roborálószobát, ahol a korábban utcán élő hajléktalanok megerősödését segítik. A téli időszakban ezenfelül a nappali melegedő népkonyhaként is üzemel: mindenkinek egy tál meleg ételt osztanak, és krízishelyzetben alacsony küszöbű férőhelyként éjszakára is megnyitják.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.