2018. november 20., kedd
Jolán

Egyéb Veszprém

Veszprémben is megoldott az utcán élők elhelyezése

Október 15-étől fontos változás lépett életbe a hazai hajléktalanellátással kapcsolatban: a dolgozók számára ekkor kezdődött a téli szezon, és ekkortól érvényes az új törvényi szabályozás is, amelynek értelmében a hajléktalanok nem tartózkodhatnak életvitelszerűen közterületen.

A hajléktalanellátásról tájékozódott Veszprémben Fülöp Attila (fotó: Kovács Bálint)

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Veszprémbe látogatott, hogy a Befogadás Háza vezetőivel és Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével megvitassák a hajléktalanellátás helyzetét és a téli időszakra való felkészülést.


– A vízzel, villannyal, fűtéssel mindig akadnak kisebb problémák, elsősorban ezeket szeretnénk korszerűsíteni, emellett bővítést is tervezünk: új részekkel toldanánk meg az éjjeli menedékhelyet, lifttel és lépcsővel kapcsolnánk össze az első szinttel, és egy kicsit átláthatóbbá tennénk az egész házat – mondja Szaller Péter intézményvezető, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi koordinátora. A fejlesztésre összesen 196 millió forintot nyert az intézmény; a munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek és őszre elkészülhet a felújítás.

Várhatóan tavasszal kezdődik meg a Befogadás Háza felújítása (fotó: Kovács Bálint)

Némedi Lajos alpolgármester szerint azt azért ki kell emelni, hogy a szeretetszolgálat lelkiismeretes munkájának köszönhetően jelenleg is adott minden feltétel, hogy senkinek ne kelljen folyamatosan az utcán töltenie a napjait. Az intézmény mintegy 250-260 fővel tartja a kapcsolatot a megyeszékhelyen, őket a nappali melegedőben és az éjjeli menedékhelyen, valamint az átmeneti szálláson privát beszélgetéseknek helyet adó interjúszoba, konyha, csomagmegőrző és mosoda is várja.


A Befogadás Háza felkészült a téli hajléktalan-ellátásra (fotó: Kovács Bálint)

Utóbbiban közfoglalkoztatási rendszer szerint, pozitív példát mutatva egy hajléktalan mos, de hasonló elv mentén vehetnek részt az érintettek a közterület tisztán tartásában, valamint egy kisebb kertészet működtetésében a Házgyárin, amelynek terményeit a szociálisan rászorultak között osztják ki.

Az éjjeli menedékhelyen emellett a kórházi ellátásból kikerülőknek lábadozószobákat is fenntartanak, illetve egy úgynevezett roborálószobát, ahol a korábban utcán élő hajléktalanok megerősödését segítik. A téli időszakban ezenfelül a nappali melegedő népkonyhaként is üzemel: mindenkinek egy tál meleg ételt osztanak, és krízishelyzetben alacsony küszöbű férőhelyként éjszakára is megnyitják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.